Ezek 2015 ökoturisztikai létesítményei

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 14 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

DÍJAZOTTAK

Látogatóközpont kategóriában

I. helyezést ért el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. által üzemeltetett Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporcán

II. helyezett: Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár, Deseda-tó (Rippl-Rónai Múzeum)

III. helyezett: Természet Háza Látogatóközpont – Gyenesdiás (Bakonyerdő Zrt.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezést ért el a Zalaerdő Zrt. által létrehozott zalakarosi Csiga-túra tanösvény

II. helyezett: Erzsébet-ligeti tanösvény, kilátó és lombkorona-sétány – Gyomaendrőd (Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft.)

III. helyezett: Örvényi Pákász tanösvény – Tiszafüred-Tiszaörvény (Szabics Bt.)

KÜLÖNDÍJ A LEGINNOVATÍVABB LÉTESÍTMÉNYNEK:

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud (SEFAG Zrt.)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíjak odaítélésére. A különdíjat idén a Zselici Csillagparknak mint komplex ökoturisztikai élményt nyújtó helyszínnek ítélték oda. A látogatóközpontot üzemeltető SEFAG Zrt.-t a Zselicben megvalósított átfogó turisztikai fejlesztéseiért, innovatív megoldásaiért és követendő példáiért díjazták.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2015” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2015” címet.

forrás: greenfo.hu

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.