Ezer évente alakul ki Japánnál ilyen cunami

Ezer évente pusztíthat a péntekihez hasonló erejű cunami a térségben, állapította meg Dr. Roger Musson szeizmológus, a brit földtani intézet (BSG) munkatársa. Szerinte nagy hasonlóság volt a pénteki cunami és egy másik óriási szökőár között, amely 869-ben érte a japán partokat Szenainál.

Három órán át égett a 4-es reaktor
A Tokyo Electric közleménye megerősíti, hogy majdnem három óráig tartott eloltani a kedd reggeli tüzet a 4-es reaktorban. “A tűz hatására a radioaktív szennyeződés egyenesen az atmoszférába jut” – idézte az AFP a nemzetközi atomenergia-ügynökség egyik illetékesét a kigyulladt, majd eloltott 4-es reaktor körüli helyzetről. Azóta csökkent a sugárzás az erőműnél.


Szingapúrban is aggódnak Fukusima miatt

Atompánik terjed Szingapúrban, ahol olyan sms-eket küldözgetnek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy senkit ne érjen eső, mert az radioaktív részecskéket is tartalmazhatnak, jelentette az állami Channel NewsAsia.

Ajánlott tartalom

Kémiai molekulákból kiindulva teremtene életet Szathmáry Eörs három külföldi kutatótársával

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával arra vállalkozott, hogy kémiai molekulákból kiindulva életet teremt laboratóriumi körülmények között a MiniLife elnevezésű, hat éven át tartó projekt keretében, amely az Európai Kutatási Tanács tízmillió eurós támogatásával valósul meg.