Ezer holttest hever Japánban még a földön

A radioaktvitástól való félelem borzalmas következménye, hogy a japán hatóságok még mindig nem mertek összeszedni nagyjából ezer oszló holttestet a megsérült fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetében.

 Egyelőre teljes a tanácstalanság, mert sem elszállítani, sem eltemetni, sem elégetni nem merik a tetemeket.
Attól félnek a hatóságok, hogy károsodhat a mentésben részt vevő rendőrök és orvosok, illetve a gyászoló családtagok egészsége, ha érintkeznek a holttestekkel vagy akár azok közelében tartózkodnak. A testek ugyanis radiokatív sugárzásnak voltak kitéve. A félelmet erősítette, hogy múlt vasárnap tényleg találtak egy erős radioaktivtást mutató áldozatot. A legfrissebb hivatalos információk szerint összesen 1000 testről van szó.
Eredetileg úgy tervezték, hogy az összeszedett testeket a veszélyzónán kívülre viszik, ott megvizsgálják, azonosítják, majd eltemetik őket, ami Japánban jellemzően hamvasztást jelent. Ezt most már nem merik megcsinálni. A zóna túlélőit a nukleáris szivárgás észlelése után kitelepítették.

 
A hatóságok attól tartanak, hogy ha a testeket visszadják a családoknak, akkor a hamvasztáskor radiokatív korom és füst keletkezhet. Ha viszont eltemetik őket, a talaj szennyeződésétől félnek. A mentés irányítói leginkább arra hajlanak, hogy a hullákat a megtalálásuk helyén sugármentesítsék és azonosítsák. Nehezen megoldhatónak tűnik viszont a bomlóban lévő testek tisztogatása. A Kyodo hírügynőkségnek nyilatkozó mégis azt tartja a legjárhatóbb útnak, ha a speciális mentesítő járművek a zónában egyenként tiszítják meg a holttesteket.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.