Nagy-Britanniában elfogadták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését ösztönző csomagot, és ezzel egyidőben megkezdődött egy új honlap működése, ahol a brit erőművek károsanyag-kibocsátását lehet követni valós időben.

Ezerarcú szén-dioxid kalkulátor

Nagy-Britanniában elfogadták a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését ösztönző csomagot, és ezzel egyidőben megkezdődött egy új honlap működése, ahol a brit erőművek károsanyag-kibocsátását lehet követni valós időben.

A RealtimeCarbon.org a Demand Logic, a DynamicDemand és az AMEE együttműködésével született meg, célja a környezetszennyezés vizualizálása s ezáltal a mentális elmozdulás, a fogyasztói szokások megváltoztatása. Remélik, hogy a háztartások és vállalkozások számára egyaránt elérhető adatok segítségével arra ösztönzik őket, hogy a jól láthatóan a legtöbb szennyezéssel járó időszakokban minimalizálják fogyasztásukat.

A rendelkezésre álló adatoknak köszönhetően mind a háztartások mind a vállalkozások hatékonyabban működhetnek. Ez, természetesen a költséghatékonyságot is magában foglalja, a honlap készítői mégsem erre helyezték a hangsúlyt, nem a számlák növekedésének, hanem a környezetszennyezés vizualizálásával próbálnak hatást gyakorolni.

A felhasznált adatok egyenesen az Egyesült Királyság villamosenergia-piacát is rendszerező központi számítógépes rendszerből érkeznek, mely 5 perces időintervallumokban mutatja, hogy a különböző típusú erőművek- szén, nap, szél-mennyi energiát generálnak. Az AMEE ezeket a számokat összesíti, és a szén-dioxid-kibocsátást átszámítja kilowatt/órába, ezáltal egy mindenki számára érthető és átlátható képet alkotva.

Ez a fajta, könnyen emészthető hozzáférés megbízható kibocsátási adatokhoz viszonylag új, és az összetett környezeti hatás kiszámítása mér rengeteg lehetőséget rejt magában. A CNN a légitársaságok kibocsátás kalkulátorával rukkolt elő, az AMEE pedig a zenei fesztiválokra vonatkoztatta az adatokat. Ebből is látszik, hogy a különböző korosztályhoz, társadalmi csoporthoz tartozókat a számukra legérdekesebb vagy kézenfekvőbb témákkal kapcsolatban lehet informálni a környezetszennyezés mértékéről, és ösztönözni őket a változtatásra.

Ajánlott tartalom

Megállapodást kötött GFM a Dunaferr termelésének zöldítéséről

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.