Ezért csökkenhet az áramár

Elindult az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar villamos energia piacok próbaüzeme. A végcél az európai egységes árampiac létrehozása.

Kísérleti üzemmódban összekapcsolták tegnap a magyarországi, a csehországi és a szlovákiai villamos energia piacokat. Ma, holnap és a hónap további három napján is lesz a hétfőihez hasonló, piaci szereplők bevonásával szervezett tesztüzem. Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, augusztus 17-én megszülethet a döntés, hogy mikortól kapcsolhatók össze végleg az érintett árampiacok. A műveletben magyar részéről a HUPX Zrt. vesz részt az ETS nevű kereskedelmi rendszerével, partnerei pedig a csehországi OTE és a szlovákiai OKTE áramtőzsde. Az összekapcsolás (market coupling) lényege, hogy az addig önálló, kisebb, gyakran csak egy-egy országhoz köthető árampiacok együtt egy nagyobbat alkotnak, lehetővé téve a nagyobb piacon belüli keresleti és kínálati aránytalanságok kiegyenlítődését.

Ennek révén javul az ügyfelek kiszolgálásának minősége, illetve az áramenergia termelő és -szállító kapacitások kihasználása. Mivel az összekapcsolt villamos energia rendszerek gazdaságosabban működnek mint előzőleg, külön-külön, a piac jogos elvárása lehet, hogy az összekapcsolt piacon átlagosan csökkenjenek az árak. Igaz, a market couplingnek komoly beruházásigénye is van. Az abban részt vevő országok áramtőzsdéinek létre kellett hozniuk és össze kellett hangolniuk közös piacirányításuk informatikai hátterét, rendszerirányítóiknak meg kellett teremteniük az áram áramlásának fizikai feltételeit, azaz kiépíteni, vagy bővíteni határkeresztező kapacitásokat. E kapacitások jelentik a felső korlátját annak, hogy az alacsonyabb árú területekről mennyi energia juthat el a magas árú területekre. Ha nincs szűkület a határon, az árak az összekapcsolt területen belül kiegyenlítődnek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hőszivattyú és napelem együtt – hogyan lehet megtakarítani a rezsiszámlán?

A SolarPower Europe jelentése szerint a hőszivattyú és napelemes rendszer együttes telepítése jelentős megtakarítást eredményez. A két technológia kombinációja jól kiegészíti egymást, és hatékonyabbá teszi az energiatermelést és -felhasználást.