A földgáztárolóink csak a kapacitásuk harmadáig vannak feltöltve, és ha nem jönne importgáz, az ország teljes körű ellátása csak napokig lenne biztosítva, írja a Népszava.

Ezért kell az alternativ energia: pár napnyi gáztartalékunk van

A földgáztárolóink csak a kapacitásuk harmadáig vannak feltöltve, és ha nem jönne importgáz, az ország teljes körű ellátása csak napokig lenne biztosítva, írja a Népszava.

A mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg – írja a Népszava. A lapnak Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: így a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország. A volt helyettes államtitkár szerint a kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát. A mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztás mellett a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé. A szakember megjegyezte: azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.