Ezzel a módszerrel milliókat spóroltak a családok ezrei a villanyszámlán

Nyolcszázszoros növekedést értek el a hazai napelemes rendszerek, az elmúlt 12 év leforgása alatt.

Bár a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) még nem tette közzé a 2020-as év záró számadatait, de a tavalyi év harmadik negyedévi adatai alapján jó eséllyel átlépte a bűvös 80.000-et a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma. Az utóbbi másfél évtizedben egy exponenciális növekedési pályát járt be a technológia, melynek köszönhetően a 2030-ra kitűzött klímacél is közelebb került.

12 ÉV NYOLCSZÁZSZOROS NÖVEKEDÉS

A napelemes rendszerek hazai megjelenésekor csupán néhány darabos telepítés zajlott évente, míg az utóbbi évben már tízezres nagyságrendről lehetett beszélni. A MEKH adatai szerint 2008-ban még csupán 107, míg 2020 harmadik negyedévében már 79 861 darab háztartási méretű napelemes rendszer működött. Ez pedig közel nyolcszázszoros növekedést jelent 12 év leforgása alatt. Sőt a negyedik negyedévi adatok még nem ismertek, de látva, hogy nagy népszerűségnek örvend a technológia, biztosak lehetünk benne, hogy ez a szám meghaladta a 80.000-et. Értelemszerűen a darabszám növekedésével a beépített teljesítmény nagysága is rohamos növekedésen ment át. 2012-ben a HMKE-k összesített teljesítménye csupán 12,53 MW volt, 2020 harmadik negyedévében ez az érték meghaladta már a 640 MW-ot. Vagyis 8 év alatt ötvenszeresére növekedett a kapacitás.

HOGYAN ZÁRULHATOTT 2020?

Bár a 2020-as év zárási számai még nem ismertek, a negyedévek közötti növekedés átlagosan 5000-es darabszámot mutatott. A tavalyi év végén viszont több olyan impulzus is volt, ami kihathatott a hazai napelemes piacra, így kérdéses, hogy a végső darabszám a 80.000-hez, vagy inkább a 90.000-hez lehet közelebb. Ilyen hatótényező volt például a GINOP-8.4.1/A-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” program, amit rendkívül nagy érdeklődés övezett tavaly őszéig, amikor is ideiglenesen felfüggesztésre került. Kérdéses tehát, hogy ennek utóhatásaként jelentős visszaesés történt-e, vagy nagy hajrá övezte a zárást a hitelkérelmek benyújtásában, melyek telepítésben a negyedik negyedévben realizálódhattak.

További hatótényezők a tavalyi év végén bejelentett állami és EU-s támogatások voltak. Az egyik ilyen a Novák Katalin által január 1-gyel elérhető Otthonfelújítási Támogatás, ami többek között napelemes rendszerek telepítését is lehetővé teszi, a másik pedig a Dr. Palkovics László által 2021 nyarára ígért vissza nem térítendő uniós támogatás, mely kifejezetten ezt a tevékenységet támogatja. Mindkét támogatás kedvez a lakosság bizonyos körének, és üdvözölendő is, viszont a 2020-as negyedév tekintetében kivárást okozhatott. Vagyis kérdéses, hogy milyen mértékben csökkent a telepítések száma tavaly október és december között.

MINEK KÖSZÖNHETŐ A NAPELEMES RENDSZEREK NÉPSZERŰSÉGE?

A napelemes technológia növekvő népszerűségéhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt a napelemek ára megjelenésük óta jelentős mértékben csökkent. Így egy háztartási méretű rendszer bekerülési költsége egyre szélesebb kör számára vált elérhetővé. A vásárlási kedvet tovább növelték a különböző állami és Európai Uniós támogatások, kedvezményes hitelek, amikkel jelentősen csökkenthető a családi kasszát terhelő kiadás. Ilyen lehetőség például most az Otthonfelújítási Támogatás, amivel akár féláron is napelemes rendszerhez juthatnak a gyermeket nevelő családok.

Másrészt minden család törekszik arra, hogy rezsiköltsége a lehető legalacsonyabb legyen. Ennek pedig egyik kiváló eszköze a napelem. A fotovoltaikus rendszerek képesek ugyanis megtermelni a háztartás számára szükséges árammennyiséget. Sőt, ha elektromos fűtésre váltunk, és annak fogyasztását is figyelembe vesszük a napelemes rendszer megtervezésénél, akkor gyakorlatilag a villamosenergia mellett a fűtési energiát is ingyenesen lehet biztosítani. Harmadrészt pedig nem elhanyagolható tényező a környezetvédelem. Egyre hangsúlyosabbá válik a témakör nem csak állami, hanem lakossági szinten is. A napelemes rendszer olyan technológia, ami egyszerűen hozzáférhető és működése nem jár károsanyag-kibocsátással. A hazai társadalom így ezzel tud a legtöbbet tenni a bolygóért.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.