Ezzel a technológiával bárhol tölthető az elektromos autó

A jelenlegi motorizált mobilitás egyik nagy előnye, hogy benzinkutakat szinte bárhol találhatunk, de elektromos autótöltőket nem.

Ezutóbbi problémát is képesek feloldani a napelemmel szerelt autótöltők, melyek bárhová telepíthetők, ahol elegendő napsütés áll rendelkezésre. Nagyjából bárhol lehet benzinkutakat építeni, míg az elektromos töltőállomások többnyire az elektromos hálózathoz vannak kötve. Ez akadályozza részben azt, hogy az e-autók az elzártabb, fejletlenebb infrastruktúrával rendelkező vidékeken is elterjedjenek. Jelenleg a gyors töltőállomásokat olyan helyeken létesítik, ahol biztosított a megfelelő transzformátorállomás és a hálózatról való nagymennyiségű áramfelvétel, írta a forbes.com. Ezzel a problémával küzdenek Kalifornia rurális térségeiben is, ahol viszont egyre népszerűbbé válnak az elektromos autók. Erre talált most megoldást az Electrify America, aki kitölti a szolgáltatási hiányosságokat a hálózaton kívül eső területeken mégpedig napelemekkel működtetett töltőállomásokkal. A vállalt nyolc napenergiával működtetett EV állomást hoz létre Kaliforniában.
A telepítésre kerülő EV ARC állomások mindegyikén egy 4,28 kilowattos (kW) napkövető napelemes rendszer foglal helyet, amit egy 32 kWh akkumulátor egészít ki.

A tárolókban felhalmozott energiát teljes egészében a napelemek termelik meg. Az akkumulátorok révén a vidéki lakosoknak lehetőségük van arra is, hogy elektromos autóikat éjszaka is tölteni tudják. A töltéshez való hozzáférés biztosítása növelheti a helyi EV járművezetők bizalmát, akiknek nyilvános töltési lehetőségekre van szükségük.

Emellett a helyi társadalmat is arra buzdítja, hogy tovább növekedjen az e-gépjárművet használók tábora. Kalifornia az USA jelenleg is „legzöldebb” állama, ami ráadásul célul tűzte ki, hogy 2035-től kezdődően csak tisztán elektromos gépjárműveket lehet forgalomba hozni. (A kormányzói rendelet nem tiltja meg a már forgalomban lévő, hagyományos meghajtású autók használatát, viszont megtiltja azok eladását, illetve vásárlását.)

Ez a döntés azért is fontos, mert Kalifornia az Egyesült Államok egyik leggazdagabb állama, és az ország autóeladásainak 11 %-a is itt történik. Mindezért az ilyen jellegű fejlesztéseknek igen fontos szerep jut az állam által kitűzött klímasemleges céljainak megvalósításában.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.