Ezzel a tisztítási technológiával évekkel hosszabbítható meg az autója élettartama

A TerraClean egy, a járművek számára létrehozott tisztító szolgáltatás, amely autószervizek és mobilszolgáltatók hálózatán keresztül elérhető Európában, Kanadában, az Egyesült Államokban és most már Magyarország egész területén is. Interjút készítettünk Gidófalvi Nándorral a TerraClean Magyarország egyik vezetőjével.

“A mi történetünket vissza lehet vezetni pontosan 6 évvel ezelőttre, mert akkor került először adásba a Wheeler Dealers műsorában a TerraCLEAN motortisztító technológia. A műsorban egy Jaguár V8 benzines szörnyeteget tisztítottak meg a szénlerakodásoktól egy nagyon különös berendezéssel. Ha ismerős az Úr, Edd China az, aki akkoriban az arca volt a TerraCLEAN-nek, és ő a mai napig Anglia első számú, elismert autószerelője. Meggyőzően mutatta be a technológia egyszerű lépéseit. Hozzá tartozik, hogy a Jaguár sportautót nem csak kitisztították, hanem kipufogógáz elemzésnek vetették alá előtte és utána is. Az eredmény önmagáért beszélt, hiszen a szénhidrogén értéket 80%-al tudta  csökkenteni és a széndioxid kibocsátása az autónak gyakorlatilag megszűnt, mondta az alternativenergia.hu kérdésére Gidófalvi Nándor a Terraclean Magyarország egyik vezetője.

“A műsor után meg akartuk ismerni részletesebben, hogy mi lehet ez a motortisztító eljárás. A kutatásunk eredménye odáig jutott, hogy Kanadáig meg sem álltunk és ott ők irányítottak vissza az európai központba, Angliába. Megismertük a részleteket, s innentől kezdve kristálytisztává vált számunkra, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni a következő években. A legnagyobb motivációt a család jelentette, mert mindenben támogattak az elejétől fogva. A küldetésünk, amely egy nemes cél is egyben, feltettük az egész életünket, talán ez is extra motivációt jelent. Minden ügyfél, akivel eddig összehozott a sors minket, csak mosolyt és elégedettséget jelzett vissza az eredmények miatt, ez önmagában óriási motivációt jelent a mindennapokban a munkánk során.

Úgy gondoljuk, hogy ha hozzájárulhatunk a TerraCLEAN technológiával egy zöldebb bolygóhoz, már tökéletesen megérte a dolog. Szeretnénk lehetővé tenni az unokáink számára az élhető és tiszta bolygót. Ugyanis nagyon fontos számunkra, hogy a széndioxid kibocsátást alacsonyan tudjuk tartani és ehhez a tisztább gépjárművek szignifikáns részt tehetnek hozzá.”

Miben egyedi a TerraClean technológiája? 

Rátapintottál a lényegre, mert a TerraCLEAN teljesen egyedi mindenféle megközelítésből. Egy 20 éves kanadai fejlesztésről van szó, amely egy véletlennek köszönhetően jött létre. Akkoriban a kanadai állam szeretett volna fejleszteni egy közel null emissziós motort és ezekhez különböző üzemanyagokat fejlesztettek.  Az egyik ilyen üzemanyagnak mellékhatásaként jelentkezett a tény, hogy képes volt “fémtisztára” vissza tisztítani a motor égésterét. Természetesen egy szemfüles üzletember a projekt közelében aztán lecsapott a kínálkozó üzleti lehetőségre és szabadalmaztatta a technológiát, majd felépítette a piacot. Mondanom sem kell, hogy már visszavonult az úr és azóta csak a hobbijának hódol…Ferrarikat gyűjt.

Tehát a kérdésre az első válaszunk a következő: az első érzékelhető különbség, hogy a tisztítások során nem használunk semmi mást, csak egy nagyon tiszta, módosított alifás üzemanyagot, amely képes reakcióba lépni a karbonnal és kémiai úton átalakítani azt. Nem öntünk a tankba semmit pluszban és nem alkalmazunk oldószereket sem, sőt gázokat sem, csak egy rendkívül finomított alifás üzemanyagot, amelyet a megfelelő helyekre juttattunk a gépekkel. A speciális fejlesztésű üzemanyag a TerraCLEAN szabadalmát képezi, ahogyan a tisztító gépek is.

A másik nagyon fontos különbség egyéb megoldásokkal szemben, hogy a berendezéseink az eltérő működésű motorokhoz külön lettek kifejlesztve és tökéletesítve. Ez azt jelenti, hogy külön gép van a diesel gépekhez és külön gép a benzin üzemű gépjárművekhez és a technikájuk is eltérő ebből kifolyólag. Nagyon fontos kiemelni, hiszen a gépek átveszik a gépjármű üzemanyag menedzsmentjét a működtetés során, a saját ellátást elzárjuk. Ebből a szempontból is teljesen egyedi a TerraCLEAN a teljes piacon.

Végül de nem utolsó sorban a tisztítások technikáját emelnénk ki, mint komoly különbséget. Csak a TerraCLEAN rendelkezik a piacon több lépcsős tisztítási megoldással. A benzines motortisztítás például kétlépcsős. Az első fázisban az injektáló rendszert szabadítjuk meg a karbon lerakódásoktól, második fázisban pedig a másodlagos égésterét, azaz a kipufogó rendszert. A gép a lehető legapróbb részecskékre porlasztja az alifás üzemanyagot, majd negatív töltést ad a tisztító üzemanyagnak, és mivel a karbon, a kátrány, a lakk stb. szennyeződések a motorban pozitív töltéssel rendelkeznek, így azok vonzzák egymást. A folyamat közben kémiai úton elemekre bontja azokat és maradéktalanul távoznak a rendszerből.

A diesel motortisztítás technikájában kicsit eltérő, de ugyanaz történik. A folyamat három lépcsőből áll. Az első fázisban „bekenjük” a rendszert (ugyanis a tisztítószer nem ég el), bekerül az égéstérbe a tisztítószer. Második fázisban hagyjuk dolgozni, úgynevezett SOAK üzemmódban (áztatás), hiszen a diesel motorban lévő lerakódások nyúlósak, ragacsosak, ezért idő kell amíg a munkát elvégzi a technológia. A harmadik fázisban újra kidolgozzuk belőle és közben még egy tisztító fázis történik.

Minden esetben egy szabadalmaztatott technológiáról és egyszerű kémiáról beszélünk, nem hagyunk magunk után semmit a rendszerben, nem törjük le a korom darabokat, csak egyszerűen kémiai úton átalakítjuk azt, és a kipufogó rendszeren keresztül, környezetbarát módon távoztatjuk a tisztítások alkalmával.

Milyen eredményeket lehet elérni egy tisztítással?

Az eredmények a legfontosabbak nekünk is, ahogyan az ügyfeleknek is. Tulajdonképpen többfajta eredmény érhető el és több alternatíva nyílik arra, ha mérni szeretnénk. Pl. kipufogógáz elemzés, fékpadon – teljesítmény mérés stb., valamint a legfontosabb a szubjektív véleménye az ügyfélnek. Az egyik általános jelenség jellemző, hogy akkor keresnek minket, amikor probléma van a gépjárművel, vagy akkor, ha egyszerűen csak karban szeretnék azt tartani. Mindkét esetben tudnak hatékony megoldást kínálni a TerraCLEAN alkalmazásai, de nagyban függ a jármű életkorától és megtett kilométerek számától. Fontos megjegyeznünk a tényt, hogy egyetlen ügyfelünk sem panaszkodott még arra, hogy ne lett volna változás a motortisztítás után. A leszerelés nélküli DPF tisztítás esetében a TerraCLEAN szerződött partnereink, akik alkalmazzák a technológiát, illetve mi magunk is végzünk rendszernyomás mérést a részecskeszűrő tisztítása előtt és a próbakör után is. Az ügyfél láthatja, hogy milyen változáson megy keresztül a gépjárműve és hibakód mentesen adjuk azt vissza. Ez teljes mértékben egzakt, mérhető és nincsenek kérdések a technológia működését, hatásosságát illetően.

Külföldön évek óta működik a TerraClean szolgáltatása. Hány darab autót tisztított meg a cég eddig? 

Igen, ahogy említettük már 20 éve létező technológiáról van szó. Külföldön annyira sikeres lett a motortisztítás, hogy a legtöbb márka szervizben alap és kötelező elemnek számít a TerraCLEAN motortisztítás. Angliában és ezzel Európában is, 6 évvel ezelőtt indultak el a szolgáltatások és több mint 540 helyszínen üzemelteti egy “franchise” szerviz hálózatban a tisztításokat. A mai napig fejlődik kint a hálózat és ők is folyamatosan keresnek új szerviz partnereket. A gépek lehetővé teszik, hogy mobiltisztításokat is végrehajtsanak, házhoz rendelhető kint is a szolgáltatás. Hozzávetőlegesen több százezer autót tisztítottak már meg, vagy szabadítottak meg DPF/EGR problémáktól. Egy jó viszonyszám, hogy jelenleg Angliában naponta szervízpontonként körülbelül 2-3 db. autót tisztítanak, ezt könnyen felszorozhatjuk 540-el.  Megjegyezném, hogy a TerraCLEAN nem csak ezen „alap” gépeket gyártja és forgalmazza, hanem rendkívül széles palettával rendelkezik. Angliában már el is indult az egyéb berendezések értékesítése. Reméljük hamarosan régióinkban is elérhetőek lesznek ezek, rajtunk nem múlik, az biztosra vehető, mondta Gidófalvi Nándor.

Az eljárás időtartama annak típusától függ, de nagyjából egy órát vesz igénybe, és előzetes bejelentkezés után (+36 20 450 9998) a TerraClean szervizeiben végzik, melynek listája a terraclean-group.com oldalon érhető el. (A szervizek hálózata folyamatosan bővül.)

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).