Ezzel az egyszerű tippel sokat spórolhat a havi rezsin

Sokan bele sem gondolnak, hogy az okos hűtőhasználattal és vásárlással mennyi energiát spórolhatnak.

A rezsicsökkentés részleges elengedése óta sokan gondolkoznak azon, hogy miként mérsékelhetik fogyasztásukat. A ProfitLine cikkében egyszerűen tartható, a hűtőszekrényhez kötődő tippeket szedett össze. Az egyik legnagyobb fogyasztó egy háztartásban ugyanis a hűtőszekrény. Simon Anikó, a Gorenje Magyarország Kft. marketingvezetője szerint a tudatos géphasználatnak és a megfelelő készülékválasztásnak az energiavészhelyzet idején egyre nagyobb jelentősége lesz. A hűtő okos elhelyezésével önmagában sokat spórolhatunk. Amennyiben a berendezés rossz helyen van, az jelentősen növelheti az energiahasználatát, a napfény például télen is fokozhatja a fogyasztást. Figyeljünk arra is, hogy radiátor vagy sütő, tűzhely közelébe ne helyezzük. A hűtő belső hőmérséklete is meghatározó takarékossági szempontból. A gépet nyáron például hajlamosak vagyunk minél hidegebb fokozatba tekerni, pedig az ajánlott hőmérséklet 4 Celsius-fok. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy minél inkább üres a hűtő, annál több energiát fogyaszthat, igaz, a túlzottan megpakolt hűtő sem jó, hiszen ilyenkor a berendezés a hűtéssel küszködhet.

A spórolás kulcsa továbbá, ha a lehető legkevesebbszer és legrövidebb időre nyitjuk ki a gép ajtaját. Egyáltalán nem szerencsés hosszú percekig a nyitott hűtőnél ácsorogva gondolkozni, hogy mit is akarunk kivenni, hiszen a levegő beáramlásával egy-két perc alatt akár 5-6 Celsius-fokot is melegedhet a belső tér. A lecsapódó párát a berendezés ráadásul energiahasználattal kompenzálja. A gépet kihúzni nem érdemes még nyaralás alatt sem, egyes modellek ugyanakkor képesek nyaraló üzemmódba tenni magukat.

Bármennyire is tudatosan használjuk eszközünket, idővel megjelenhetnek fagyott részek a készülék hátoldalán, ami csökkenti a hatékonyságot. Éppen ezért érdemes rendszeresen leolvasztani a hűtőt, akadnak azonban olyan termékek is, amelyek már önleolvasztásra is képesek. Végezetül: bár hajlamosak vagyunk ár alapján készüléket választani, az energiafogyasztásnak és besorolásnak is fontos szempontnak kell lennie. Egy régi hűtő hatékonyabbra cserélése ugyan egyszeri jelentős kiadásnak számít, a befektetés viszont hamar megtérülhet.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.