Fából épülhetnek a jövő városai?

Meglepő lehet, de a fának a jövőben ismét komoly szerep juthat az építkezésekben, hiszen az alapanyag jelentősen csökkentheti otthonaink szénlábnyomát.

Egyes becslések alapján az épületek a légi közlekedésnél is sokkal szennyezőbbek, és a teljes üvegházgáz-kibocsátás mintegy harmadáért felelősek. Mivel a települések egyre gyorsabban terjednek, fontos lenne olyan módszereket találni, melyekkel csökkenthetnénk emissziójukat. Bár a kibocsátás egy része a rossz energiafelhasználáshoz, például a nem megfelelő szigeteléshez köthető, az otthonok valójában már azelőtt komoly kibocsátóvá válnak, hogy bárki beléjük költözne. Az Aalto Egyetem és a Finn Környezeti Intézet csapata egy lehetséges megoldásra bukkanhatott – számol be a Phys.org. A kutatók úgy vélik, hogy amennyiben Európában látványosan növelnénk a fa felhasználását a lakóházak építése során, azzal komolyan csökkenthetnénk kibocsátásunkat. Fontos ugyanakkor, hogy az alapanyagot fenntartható módon szerezzük be, és ne helyezzünk még nagyobb nyomást az erdőkre.

Ali Amiri, az Aalto Egyetem doktorandusza szerint ez az első alkalom, amikor különböző forgatókönyvek révén mérték fel, hogy milyen szénelnyelő-potenciál is rejlik az európai fa alapú építkezésekben. A vizsgálat szakirodalmi elemzéseken alapszik, a csapat összesen 50 esettanulmány adatait használta fel.

A szakértők három csoportot alakítottak ki aszerint, hogy mennyi fát használtak fel az építkezéseken. Az elsőben négyzetméterenként 100, a másodikban 200, míg a harmadikban 300 kilogramm szén-dioxidot raktároztak el a lakóépületek. Az eredmények azt mutatták, hogy az értéket a fa típusa és mérete nem befolyásolta jelentősen, a felhasznált fa mennyisége viszont annál komolyabban hatott.

Amiriék számításai alapján amennyiben 2020-ban az új lakóépületek 10 százaléka készül fából, és ezek négyzetméterenként 100 kilogramm szén-dioxidot raktároznak el, úgy 2040-ig fokozatosan kellene 80 százalékra nőnie a fa épületek arányának ahhoz, hogy évente 55 millió tonna szenet nyeljenek el. Ha az új otthonok sok esetben 200 vagy 300 kilogrammot is tárolnának négyzetméterenként, a folyamatot még tovább gyorsíthatnánk.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a jövőben érdemes lenne ismét sok fát felhasználni az építkezéseken, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetnénk szénlábnyomunkat.

Kép: Vesa Loikas

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.