Faborítású számítógép

Az ír Micropro cég és a berlini Fraunhofer intézet közösen fejlesztett ki egy új, érintőképernyős számítógépet, mely szinte semmi energiát nem használ, és 98 százalékban újrahasznosítható, ezzel 70 százakkal csökkenti a készülék környezetterhelését egy átlagos asztali számítógéphez képest.

Az Iameco nevű találmány egyes részei ráadásul azonnal újrahasznosíthatóak, mint például a fa keret, és beépíthetőek más számítógépekbe is. A készülékben sok olyan újítás is található, amelyek jelentősen csökkentik az energiafelhasználást. A legtöbb mai PC-ben található rendkívül energiaigényes ventillátoros hűtéssel szemben az Iameco rézcsöveket használ. Beépített monitora pedig LED-es háttérvilágítású, amelyjel további 30-40 százalékot spórolnak a gép áramfelhasználásából. Kívülről úgy tűnhet, hogy az Iameco egyedisége miatt nehezen szerelhető vagy fejleszthető újabb alkatrészekkel. Szerencsére nem ez a helyzet, a gép belül hagyományos PC komponenseket használ, és könnyen fejleszthetjük, ha egy kicsit több memóriát vagy tárhelyet szeretnénk. Az Iameco könnyen szétszerelhető és javítható is, ezzel jelentősen megnövelve élettartamát, ezzel tovább csökkentve a környezetterhelését. A két fejlesztő szervezet számára fontos a kisebb energiafogyasztású számítógépek fejlesztése, ezért úgy tervezik, hogy a továbbfejlesztett változatot sose kelljen teljesen lecserélni, csak a fontosabb alkatrészeit fejleszteni, így talán nem kell majd kétévente új számítógépet vásárolnunk. A tervek szerint készülni fog egy fa borítású laptop is.

Ajánlott tartalom

Környezetbarát tok a Samsung Galaxy A54 5G mobilodra

A telefonok védelme már nélkülözhetetlen, hiszen napi szinten használjuk ezeket az eszközöket. Mindezek mellett a környezettudatosság is fontosabbá vált, és szerencsére a piacon egyre több a környezetbarát telefontok.