Facebook-mozgalom indult a kanadai drogvédő medvék megmentésére

Nemzetközi kampányt indítottak a Facebook internetes közösségi oldalon, hogy megmentsék annak a 14 feketemedvének az életét, melyek korábban egy illegális marihuána ültetvényt védtek Kanada nyugati részén.

A medvékre a rendőrség talált rá egy kábítószer-ellenes rajtaütés során a hónap elején a Christina-tónál, Brit Columbia délkeleti részén. Mint Fred Mansvel őrmester elmondta, a rendőrség szerint az állatokat kutyatáppal csalhatták a telepre, hogy azt a nem kívánt látogatók elől őrizzék. Ha az állatok nem tudnak magukról gondoskodni, veszélyessé válhatnak, ezért elpusztítás várhat rájuk.
Már keddre több mint 3 200 ember írta alá azt a két online petíciót, melyek arra kérik a tartományt, hogy szállíttassa el a medvéket egy távolabbi területre, vagy helyezzék el menedékhelyen az állatokat.
Jason Priestley kanadai-amerikai színész családja 1 250 dollárt (264 ezer forint) adományozott a medvék fenntartására. “Úgy gondoljuk, nem a medvéket kéne büntetni valamiért, amit az emberek tesznek” – nyilatkozta a színész.

A rendőrség vizsgálatot indított a telep két tulajdonosa ellen, és az állatvédelmi hivatal is nyomoz. A tartományi törvények tiltják a vadon élő állatok etetését, illetve, hogy olyan helyen hagyjanak az emberek táplálékot, ahol azt az állatok könnyen elérhetik. Az emberek jelenlétéhez hozzászokott medvék ugyanis veszélyessé válhatnak.
Amint a tartomány szóvivője elmondta, az állatokat már nem etetik, jelenleg megfigyelés alatt állnak, hogy el tudják-e tartani magukat, vagy ismét emberektől próbálnak táplálékot szerezni. Hozzátette, hogy az elmúlt három évben 1 264 feketemedve pusztult el emberekkel való konfliktus miatt a tartományban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.