Fagyos és szürke lesz a hétvége

A sokévi átlagnál hidegebb, téli idő várható vasárnap estig. Napközben olvadni fog a hó szerte az országban, éjszaka viszont érdemes lesz hóágyúzni a síterepeket.

Kissé változékony, téli idő lesz a hétvégén. A hideg ellenére valószínűleg nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A meglévő hó ugyan legtöbb helyen napközben olvadni fog, a hóágyúval rendelkező síterepeken azonban az éjszakai órákban javítható a hó minősége (hójelentésünket itt találja a legnépszerűbb síterepekről). Szombaton csak elszórtan lehetnek hózáporok. Vasárnap azonban dél felől többfelé lehet havazás, főleg a déli területeken alakulhat ki néhány centiméteres friss hótakaró. Bár éjszakánként országszerte fagyni fog, korcsolyázásra alkalmas jégpáncél a természetes vizeken továbbra sem alakul ki.

Részletes előrejelzés
Pénteken hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nagyobb részén a térben és időben változó felhőzet mellett. Keleten lehet a több felhő, de délután nyugaton is vastagodik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Többször erős lesz az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6, s legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 5 Celsius-fok között valószínű.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan valószínű hózápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Vasárnap északnyugaton változóan, másutt többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Csak estére vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Főként a déli és keleti országrészben várható hószállingózás, havazás. Másutt helyenként alakul ki hózápor. Kezdetben megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -11, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Hideg idő az egész Kárpát-medencében
Hidegfronti hatásra kell számítani. Az érzékenyeknél ilyenkor fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A szokásosnál türelmetlenebbek lehetünk, erősödhetnek az ízületi fájdalmak. A görcsökkel járó betegségek esetén fokozódhat a görcshajlam. Nőhet a reakcióidő, ami további veszélyforrás a csúszós, latyakos utakon. Ezen a hétvégén a környező országokban is a sokévi átlagnál hidegebb, téli idő lesz. Pénteken és vasárnap a Kárpát-medence keleti, szombaton a nyugati tájain kell többfelé havazásra, hózáporra számítani. Éjszaka szinte mindenütt fagyni fog, és lesznek helyek, ahol napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.