Fagyos levegővel tárolnák az áramot

Sosem akkor fúj a szél, amikor kellene. A szélerőművek legnagyobb baját cseppfolyósított levegővel orvosolnák brit mérnökök. A brit Gépészmérnöki Intézet szakértői szerint a módszerrel akár 70 százalékos hatékonyságot is el lehet érni.

Az már kiderült, hogy nem vezet az áramhálózat összeomlásához az, ha egyre több szél-, nap- és biogázerőművet kapcsolunk rá. Sőt, a sok, megújuló energiás kiserőmű hozzájárul a nagy áramszünetek elkerüléséhez. Az viszont továbbra is probléma, hogy mi történik a nap- és szélerőművek termelte fölös villanyárammal, ugyanis az áramellátás csak akkor megbízható, ha a termelés mindig egyensúlyban van a fogyasztással. Brit mérnökök cseppfolyósított levegővel tárolnák a pluszban termelt áramot. A megoldás van olyan hatékony, mint az akkumulátorok vagy a hidrogén a szigetország Gépészmérnöki Intézete (IMechE) szerint, írja az origo.hu. Az IMechE elképzelése szerint a szélfarmokon rossz időpontban termelt árammal cseppfolyósítanák a levegőt. Amikor az áramigény megnövekszik, az újra gázhalmazállapotú levegő generátorok turbináit hajtaná meg – tudósít a BBC. Az intézet szakértői szerint a módszerrel akár 70 százalékos hatékonyságot is el lehet érni. Az elképzelés egy kelet-angliai, hertfordshirei feltaláló ötletén alapul. Peter Dearman a garázsában kísérletezte ki. Ipari léptékű felhasználására céget alapítottak, amely két évig teszteli a megoldást egy délkelet-angliai város, Slough hőerőműve szomszédságában. A tesztüzemet a brit kormányzat is támogatja.

A szélfarm pluszban termelt áramával előbb kivonják a levegőből a szén-dioxidot és a vízpárát, mert egyébként nem lehetne egyenletesen hűteni. A folyamat végén nagyrészt nitrogén marad, amelyet mínusz 190 Celsius-fokra hűtenek, azaz cseppfolyósítják. A cseppfolyós levegőt nagy méretű, vákuumfalú tartályban tárolják. Amikor el kell indítani a generátort, a levegőt szobahőmérsékletre melegítik, így hajtja meg a turbinát. Azért praktikus, ha az üzemet hőerőmű közelébe telepítik, mert ez utóbbi hulladékhőjét (ami amúgy a levegőben oszlana szét) fel lehet használni a cseppfolyós levegő gyors felmelegítésére. Az IMechE elképzelése szerint a hűtést úgy optimalizálnák, hogy a folyamat közben elszökő hideg levegőt három, kaviccsal töltött tartályon áramoltatnák át, amelyeknek a hidegét később fel lehet használni az újabb adag levegő hőmérsékletének csökkentésére. “Az akkumulátorokkal ugyan 80 százalékos hatékonyságot lehet elérni. A cseppfolyósítás viszont standard ipari eszközökkel történik, a berendezés több évtizedet is kibír, és egy csavarkulccsal is meg lehet javítani” – mondta dr. Tim Fox, az IMechE vezető energiaügyi szakértője a BBC-nek.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.