Fákat döntött ki a szél Budapesten

Fákat csavart ki, tetőket bontott meg, villanyvezetékeket rongált meg az erős, helyenként óránkénti 90 kilométeres szél Budapest több pontján.

Kisdi Máté, a fővárosi tűzoltóság szóvivője elmondta: reggel hattól délelőtt fél tizenegyig negyven helyre riasztották a fővárosi tűzoltókat az erős szél okozta balesetek miatt, személyi sérülésről eddig nem érkezett bejelentés. Átmenetileg le kellett ereszteni a Felvonulási téren felállított Mikulásgyár sátrát, mert a szél kicsavarta a szerkezet egyik ajtaját – mondta kérdésünkre Zsolnai Endre, a jótékonysági akció főszervezője. Senki sem sérült meg, csak egy installációt kell helyreállítani. Rövid időre áramtalanítani kellett a sátrat, a gázt is elzárták, de a péntek délelőtt tizenegyre tervezett megnyitó nincs veszélyben. A Március 15. téren lévő templom tetejét megbontotta a szél, cserepek hullottak az úttestre, ezért a rendőrség irányítja a forgalmat.

Csepelen egy ház tűzfalát döntötte be, az V. kerületben egy ötemeletes társasház tetejét rongálta meg a szél, a XIII. kerületben egy tíz méter magas fenyőfa dőlt egy ház bejáratához úgy, hogy az ott lakók reggel nem tudtak munkába, iskolába menni, a VII. kerületben pedig egy kidőlt fa autókra borult. A XVIII. kerület Gyöngyvirág utcában egy fa egy vendéglőre dőlt, beszakítva az épület tetőszerkezetét. Az üzletben nem volt senki. A fővárosi tűzoltóság arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy zárják be az ablakokat, mert a szél betörheti az üveget és a lehulló darabok sérüléseket okozhatnak. Ha pedig azt látják, hogy háztetőkön cserepek, bádoglemezek lógnak, ne próbálják a tetőt megjavítani, mert az balesetveszélyes, inkább hívják a tűzoltókat. Csütörtök délelőtt narancssárga figyelmeztetést adott ki az erős széllökések miatt a közép-magyarországi, a közép-dunántúli és az észak-magyarországi régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); az előrejelzés szerint a szél csak estefelé mérséklődik majd jelentősen.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.