Lengyel és nemzetközi természetvédő szervezetek, köztük a WWF tiltakoznak az Európai Bizottságnál a kontinens egyik utolsó jelentős kiterjedésű őserdejében, a Világörökségi listán szereplő Białowieżai erdőben indított fakitermelés ellen.

Fakitermelés Európa leghíresebb őserdejében

Lengyel és nemzetközi természetvédő szervezetek, köztük a WWF tiltakoznak az Európai Bizottságnál a kontinens egyik utolsó jelentős kiterjedésű őserdejében, a Világörökségi listán szereplő Białowieżai erdőben indított fakitermelés ellen.

A legnagyobb európai bölény állománynak is otthont adó, Natura 2000 védettség alatt álló rengetegben zajló fakitermelést a szúkárosítással indokolja a lengyel kormány. Jean-Claude Junckernek címezve nyílt levelet fogalmazott meg hét természetvédő szervezet, amelyben sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket a Lengyelország keleti részén található Białowieża őserdőben elkezdett fakitermelés felfüggesztésére. A Lengyel Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott, megnövelt mennyiségű fakitermelés sérti a Natura 2000 területekre vonatkozó Élőhelyvédelmi, valamint Madárvédelmi Irányelv több pontját, így az aláírók a lengyel kormány elleni kötelezettségszegési eljárás elindítását is szorgalmazzák.

A Białowieża őserdő Európa utolsó, nagy kiterjedésű síkvidéki őserdeje a mérsékelt övben. A lengyel-fehérorosz határon fekvő erdőség lengyelországi kiterjedése mintegy 63.000 hektár, amely teljes egészében az európai Natura 2000 hálózat része, valamint szerepel az UNESCO Világörökség listán. Az őserdőben él Európa legnagyobb bölény állománya. A faj egyik utolsó szabadon élő egyedét szintén itt ejtették el 1921-ben, a visszatelepítése komoly erőfeszítésekkel valósulhatott meg.

A fakitermelés jelenlegi indokát a szúkárosítás adja, amely elsősorban az őserdő lucfenyőit érinti. A lengyelországi természetvédelmi szakemberek állítása szerint a szúbogarak időszakos elszaporodása, és az ezzel kapcsolatos fenyőpusztulás mindig is az őserdő természetes folyamataihoz tartozott. A szúkárosítás nyomainak jelenlegi, megemelt fakitermeléssel járó felszámolását tehát szakmai érvek nem támasztják alá.

A Białowieżaerdőt érő beavatkozások nagy felháborodást váltottak ki nem csak a tudományos körökben, hanem a nagyközönség soraiban is. A május 24.-én megindított fakitermelés leállítása ellen eddig több mint 140.000 lengyel írta alá a petíciót.

“Az őserdőkben mindig is előfordulnak olyan bolygatási események, mint széldöntés, jégkár, vagy éppen bizonyos károsítók elszaporodása. Bár ezek visszatérési ideje, súlyossága változhat, alapvetően igaz, hogy az erdő nem csak képes kiheverni a bolygatások okozta károkat, hanem ezek szükségesek is a biológiai sokféleség őserdőkre jellemző magas szintjének fennmaradásához” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.  “A sokféle növény- és állatfajnak otthont adó érintetlen erdők megőrzését Magyarországon is kiemelt természetvédelmi célkitűzésnek tartjuk. Alapvetően fontos, hogy valamennyi nemzeti parkunk területén alakítsunk ki háborítatlan övezeteket. A természetnek ezeket a szentélyeit továbbra is lehet majd látogatni a kijelölt turista útvonalakon, de további fakitermelésre már nem kerül a jövőben sor.” – hívta fel a figyelmet a zónarendszer bevezetésének szükségességére a szakértő.

“A lengyelországi Białowieża őserdeje kiterjedésénél, történeténél fogva páratlan a maga nemében. Olyan kimagasló érték, amelynek megőrzése egész Európa számára kulcsfontosságú” – tette hozzá a szakember.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).