Falvakat áldoznak fel a bioüzemanyagért

Kilátástalannak látják jövőjüket a Kenya egyik legfontosabb természeti területének számító Tana folyó deltavidékének lakói, akiknek többsége a kormány által jóváhagyott bioüzemanyag-előállítási projekt keretében otthona elhagyására kényszerül.

Gamba Manyatta helyén már alig áll néhány kunyhó, pedig korábban 427 család lakta. Mindenkinek szednie kellett a sátorfáját, ugyanis a termékeny területen a jövőben a bioetanol alapanyagaként szolgáló cukornádat és jatrofát termesztenek, amelyre a nairobi vezetés több külföldi cégnek, köztük a Bedford Biofuels kanadai és a G4 Industries brit vállalatnak adott engedélyt. “Azt mondták nekünk, hogy ha nem megyünk el, kifüstölnek minket innen. Egész nap munkagépekkel köröztek a falu körül, hogy elmenjünk. Senki nem értette a dolgot, hiszen a falu már több mint 25 éve áll ezen a helyen” – panaszkodott Mohamed Abdi, akinek családja utolsóként hagyta el a települést. A sok száz különleges madárfajnak otthont adó Tana-deltavidék több más falujára is hasonló sors vár. Az erőszakos földfoglalással pedig nemcsak az emberek otthonát veszik el, hanem egyúttal a vízforrásokat is, törzsi ellentéteket szítva ezzel. Egyes megfigyelők még a háború rémét is előrevetítik, nem beszélve arról, hogy a környezetvédők szerint a beruházás – a mocsaras vidék lecsapolásával – felboríthatja az ország egyik fő turistalátványosságának számító vidék ökoszisztémáját.

 
Francis Kagema, a Nature Kenya nevű szervezet munkatársa aggasztónak tartja, hogy nincs pontos adat a szóban forgó terület élővilágáról, így nem lesz bizonyíték arra, mit is veszít az ország. Mint mondta, szemmel láthatóak a projekt káros következményei: az elefántok, a vízilovak már elmentek, és egyre kevesebb a madár. Kagema szerint a Tana-vidék káoszban van, és senki nem foglalkozik a generációk óta itt élő emberekkel, akiknek lába alól a befektetők érdekei előtt meghajolva szó szerint kihúzták a talajt. A deltavidék számos további faluja érintett az ügyben, de a lakosság hiába panaszolja sérelmeit a helyi kormányzatoknak. Oziban például nemrég tudták meg a helybeliek, hogy a falu két nagy földterületét egy áprilisi aukción eladták, de arról már nincs tudomásuk, ki volt az eladó vagy a vevő. “Komoly fejfájást okoz nekünk ez az ügylet. Annyit tudunk, hogy olyan valaki adta el a földet, akinek az nem is volt a birtokában. Ezek bűnözők, és mi harcolni fogunk ellenük fegyverrel és botokkal…Mi egy igazi paradicsomban és békében éltünk. És most? Nincs víz, ellopták a földeket, és a gyerekek éheznek” – fakadt ki az egyik helybeli.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. peti19870621

    Ez aztán a környezetvédelem! Na, erre gondoltam, mikor azt az egy cseppnyi/szeletnyi földet is be kell osztanunk, ha az embereket élelemmel akarjuk ellátni, s nem bioetanol termesztésért elvenni azt is 😀 Ugyanolyan agresszorokat szül ez a tevékenység mint máshol a fakivágás, vagy a drog csempészet.
    Ez másképp nem fog változni, csak ha természettől nem el, hanem vele dolgozunk.

  2. @peti19870621
    Ember, az Kenya. Ez Magyarország. Nincs import. Ha a sötétzöldek miatt leáll a magyar termelés, akkor lesz import, és Kenya tényleg kihal. Jobb az neked? Vagy a másik. Haszánjak benzint inkább, mert az… várjunk csak NEM megújuló, és dögöljünk éhen mind, mikor végleg elfogy a nyersolaj. Gratulálok.

  3. Félreértés ne essék, nyilván elítélendő ami OTT folyik. DE, hogy ne folyjon, erősíteni kell az Európai termelés, ahol a sokkal erősebb emberi jogi felügyelet miatt ilyesmi nem történhet meg. Ezzel az afrikai termelés kiváltható, így nincs szükség több falu megssemmisítésére.
    Támogassuk a magyar ipart és mezőgazdaságot!