Famentes kivitelezés, a zöld megoldás

A technológiai fejlesztések történetében gyakori jelenség, hogy egy-egy új megoldás elterjedését valamilyen kényszerű helyzet okozza.


A hazai építőipar területén is egy ilyen folyamat játszódott le az idei év során, amikor a fa, acél és egyéb építőipari alapanyagok nagyfokú drágulásának hatására a famentes zsalutechnológia népszerűsége ugrásszerűen megnövekedett. Illetve szintén ehhez a folyamathoz köthető, hogy a nagyobb stabilitást nyújtó vásárlások száma is emelkedni kezdett a bérlésekkel szemben.

Idén, főleg a nyári hónapokban volt megfigyelhető egy olyan nagymértékű alapanyagár ingadozás, amely rengeteg kivitelező és beruházó számára tette bizonytalanná projektjeik ellátottságát, költségvetését és ütemterveit. A negatív hatások mellett azonban, például a zsaluipar területén, kifejezetten pozitív folyamatok játszódtak le ebben az időszakban, főleg a hosszútávú hatásokat tekintve. Ugyanis korábbi évekhez képest lényegesen több kivitelező cég fektetett saját eszközparkjának bővítésébe: pl. új zsalurendszerek vásárlásába. És ami, még pozitívabb, hogy ezen vásárlások jelentős százalékánál döntöttek a beruházók az innovatív műanyag zsalutechnológia mellett. A megoldás legnagyobb előnye, hogy a más – rengeteg fát feleslegesen felhasználó zsalurendszerrel szemben – a MEVA eszközei mind-mind famentes, ezáltal kifejezetten környezetkímélő eszközök.

Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője, elmondta, hogy az idei évben – a vállalat történetében először – az eszközeladások bevételei meghaladták a bérlések számát, ugyanis október végéig 53%-ot tett ki az értékesítések aránya a vállalat költségvetésében.

Igaz, ezek a befektetések sokak számára kényszerű lépésnek tűnhetnek, azonban rövid- és hosszútávon egyaránt vannak pozitív hatásai a használói számára. Ugyanis azok a kivitelezők, akik most vásároltak műanyag zsalutáblákkal felszerelt zsalurendszereket. azok a hatékonyabb munkavégzés mellett nemcsak kiadásaikat, de ökológiai lábnyomukat is nagyban csökkentették. A fenntarthatóság és a zöld megoldások alkalmazása pedig egyre több építőanyaggyártó és kivitelező cég számára válik fontos kérdéssé, így hosszútávon is valóban pozitív változás jöhet.

Zöld zsalu-innovációk

A MEVA számára már évtizedek óta fontos szempont, hogy minél környezetkímélőbb megoldásokkal támogassák a tudatos kivitelezést. Ilyen innovatív saját találmányuk, a műanyag zsaluhéj-technológia, amely famentes megoldásként, nem csak könnyen karbantartható, de akár örökéletű eszköz is lehet a kivitelezők kezében. 

A vállalat a zsalupiacon elsőként ismerte fel, hogy óriási terhelést jelent a környezetnek a zsaluzásnál használt fa „elégetése”, majd az elhasználódott fatáblák kidobása. 

A MEVA a műanyag zsaluhéj feltalálójaként és egyedüli forgalmazójaként már szinte az összes piacra kerülő zsalurendszerébe integrálta ezt a zöld megoldást, így mára az összes fal- és a legkorszerűbb födémzsalu rendszerük ezzel a high-tech megoldással kerül a piacra. Azok az építtetők pedig, akik ezt a magas minőségű, számtalanszor újrahasznosítható, így gyakorlatilag örökéletű kompozit műanyag zsalutáblát választják eszközparkjukba, egyértelműen hozzájárulnak az építőipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Bizonyítottan időtálló megoldás

2012 óta dolgozik a MEVA zsalurendszereivel a debreceni Márkó-Bau Generál Kft. is, akik már a kezdetektől nyitottak voltak az innovatív megoldásokra. A lassan egy évtizede tartó együttműködésről a kivitelező cég tulajdonosa Luczay Márk mesélt: „Már a kezdetektől olyan nagy teherbírású és tartós zsalumegoldásokat kerestünk, amelyek akkoriban még kis mértékben voltak jelen a hazai piacon. Így nagy örömmel találtunk rá a MEVA műanyag zsaluhéj-technológiájára, amely igazán jövőbe mutató megoldásnak bizonyult.” 

A kivitelező cég már több mint nyolc éve kizárólag ezt a műszaki megoldást alkalmazza. „Az elmúlt 8 év alatt pedig nem volt egyetlen olyan zsalutábla sem, amit ki kellett volna dobnunk.” – mondta a cégtulajdonos. Ez a gyakorlatban is bizonyítja a MEVA ígéretét, miszerint megfelelő karbantartással műanyag zsalutábláik valóban örökéletű és igazán környezetbarát megoldást kínálnak. 

A vállalkozó kiemelte, hogy környezeti hatásokon túl, ezzel a gyakorlatilag örökéletű zsaluparkkal nemcsak a bérleti díjakon tudtak spórolni, de az újra-vásárlások, pótlások kiadásait is elkerülhették az évek alatt. Így ez a beszerzési döntés nem csupán a környezetre, de a költségeikre is nagyon jó hatással volt.

 

Ismerje meg a műanyag zsaluhéj megoldást: https://www.meva.net/hu/termekek/egyedi-zsaluzatok/megoldasok 

Tudjon meg többet a MEVA-ról: www.meva.net/hu  

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.