Famentes kivitelezés, a zöld megoldás

A technológiai fejlesztések történetében gyakori jelenség, hogy egy-egy új megoldás elterjedését valamilyen kényszerű helyzet okozza.


A hazai építőipar területén is egy ilyen folyamat játszódott le az idei év során, amikor a fa, acél és egyéb építőipari alapanyagok nagyfokú drágulásának hatására a famentes zsalutechnológia népszerűsége ugrásszerűen megnövekedett. Illetve szintén ehhez a folyamathoz köthető, hogy a nagyobb stabilitást nyújtó vásárlások száma is emelkedni kezdett a bérlésekkel szemben.

Idén, főleg a nyári hónapokban volt megfigyelhető egy olyan nagymértékű alapanyagár ingadozás, amely rengeteg kivitelező és beruházó számára tette bizonytalanná projektjeik ellátottságát, költségvetését és ütemterveit. A negatív hatások mellett azonban, például a zsaluipar területén, kifejezetten pozitív folyamatok játszódtak le ebben az időszakban, főleg a hosszútávú hatásokat tekintve. Ugyanis korábbi évekhez képest lényegesen több kivitelező cég fektetett saját eszközparkjának bővítésébe: pl. új zsalurendszerek vásárlásába. És ami, még pozitívabb, hogy ezen vásárlások jelentős százalékánál döntöttek a beruházók az innovatív műanyag zsalutechnológia mellett. A megoldás legnagyobb előnye, hogy a más – rengeteg fát feleslegesen felhasználó zsalurendszerrel szemben – a MEVA eszközei mind-mind famentes, ezáltal kifejezetten környezetkímélő eszközök.

Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője, elmondta, hogy az idei évben – a vállalat történetében először – az eszközeladások bevételei meghaladták a bérlések számát, ugyanis október végéig 53%-ot tett ki az értékesítések aránya a vállalat költségvetésében.

Igaz, ezek a befektetések sokak számára kényszerű lépésnek tűnhetnek, azonban rövid- és hosszútávon egyaránt vannak pozitív hatásai a használói számára. Ugyanis azok a kivitelezők, akik most vásároltak műanyag zsalutáblákkal felszerelt zsalurendszereket. azok a hatékonyabb munkavégzés mellett nemcsak kiadásaikat, de ökológiai lábnyomukat is nagyban csökkentették. A fenntarthatóság és a zöld megoldások alkalmazása pedig egyre több építőanyaggyártó és kivitelező cég számára válik fontos kérdéssé, így hosszútávon is valóban pozitív változás jöhet.

Zöld zsalu-innovációk

A MEVA számára már évtizedek óta fontos szempont, hogy minél környezetkímélőbb megoldásokkal támogassák a tudatos kivitelezést. Ilyen innovatív saját találmányuk, a műanyag zsaluhéj-technológia, amely famentes megoldásként, nem csak könnyen karbantartható, de akár örökéletű eszköz is lehet a kivitelezők kezében. 

A vállalat a zsalupiacon elsőként ismerte fel, hogy óriási terhelést jelent a környezetnek a zsaluzásnál használt fa „elégetése”, majd az elhasználódott fatáblák kidobása. 

A MEVA a műanyag zsaluhéj feltalálójaként és egyedüli forgalmazójaként már szinte az összes piacra kerülő zsalurendszerébe integrálta ezt a zöld megoldást, így mára az összes fal- és a legkorszerűbb födémzsalu rendszerük ezzel a high-tech megoldással kerül a piacra. Azok az építtetők pedig, akik ezt a magas minőségű, számtalanszor újrahasznosítható, így gyakorlatilag örökéletű kompozit műanyag zsalutáblát választják eszközparkjukba, egyértelműen hozzájárulnak az építőipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Bizonyítottan időtálló megoldás

2012 óta dolgozik a MEVA zsalurendszereivel a debreceni Márkó-Bau Generál Kft. is, akik már a kezdetektől nyitottak voltak az innovatív megoldásokra. A lassan egy évtizede tartó együttműködésről a kivitelező cég tulajdonosa Luczay Márk mesélt: „Már a kezdetektől olyan nagy teherbírású és tartós zsalumegoldásokat kerestünk, amelyek akkoriban még kis mértékben voltak jelen a hazai piacon. Így nagy örömmel találtunk rá a MEVA műanyag zsaluhéj-technológiájára, amely igazán jövőbe mutató megoldásnak bizonyult.” 

A kivitelező cég már több mint nyolc éve kizárólag ezt a műszaki megoldást alkalmazza. „Az elmúlt 8 év alatt pedig nem volt egyetlen olyan zsalutábla sem, amit ki kellett volna dobnunk.” – mondta a cégtulajdonos. Ez a gyakorlatban is bizonyítja a MEVA ígéretét, miszerint megfelelő karbantartással műanyag zsalutábláik valóban örökéletű és igazán környezetbarát megoldást kínálnak. 

A vállalkozó kiemelte, hogy környezeti hatásokon túl, ezzel a gyakorlatilag örökéletű zsaluparkkal nemcsak a bérleti díjakon tudtak spórolni, de az újra-vásárlások, pótlások kiadásait is elkerülhették az évek alatt. Így ez a beszerzési döntés nem csupán a környezetre, de a költségeikre is nagyon jó hatással volt.

 

Ismerje meg a műanyag zsaluhéj megoldást: https://www.meva.net/hu/termekek/egyedi-zsaluzatok/megoldasok 

Tudjon meg többet a MEVA-ról: www.meva.net/hu  

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!