Fán teremhet a bioüzemanyag

Egy közönséges algafaj olajtermelő enzimjének felhasználásával szinte kifogyhatatlan bioüzemanyag-forrásra tehetne szert az emberiség.

Azonosította a Botryococcus braunii algafaj szénhidrogén-termeléséért felelős enzimjét egy nemzetközi kutatócsoport. A Nature szaklapban publikált tanulmány szerint bár a szóban forgó algával nem lehet gazdaságosan bioüzemanyagot termelni, az enzimet más növénybe ültetve jó eredményeket lehetne elérni. A Botryococcus sejtjei egy hét alatt osztódnak, míg más algáknak hat óra is elég ehhez – idézi a munka egyik szerzőjét a Popular Science.

„Ha az olajat előállító enzim genetikai információit sikerülne más, gyorsabban növekvő algába vagy más növényfajba ültetni, akkor meglenne az üzemanyag-készítéshez szükséges biomassza” – fogalmazott Timothy Devarenne.

A kutatók lehetséges gazdanövényként a dohányt említik.

A dallamos hangzású algafaj a világ számtalan édesvizű tavában tenyészik. Zöld telepei jó ideje felkeltették a biomérnökök figyelmét, mivel az alga nagy mennyiségben állít elő szénhidrogéneket. Száraz tömegének akár 30-40 százalékát is adhatják ezek a vegyületek, melyeket feldolgozva üzemanyagként fel lehet használni belső égésű motorokban. Ez természetesen szén-dioxid-kibocsátással jár, így nem olyan tiszta energia, mint a nap vagy a szél, de továbbra is megújulónak számít, mivel az olaj elégetésekor az alga élete során megkötött szén-dioxid szabadul csak fel.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.