Faölelési rekordkísérlet a Normafánál

Faölelési rekordkísérleten vehetnek részt az érdeklődők szombaton 11 órakor az Anna-réten, a Normafánál.

A tervek szerint az eddigi legtöbb embert gyűjtik össze, hogy ugyanabban a percben átöleljenek egy-egy fát. A nemzetközi Tree Hug – Ölelj fát! mozgalom részeként szervezett esemény helyszíne az Anna-rét lesz.
A faölelési rekordkísérletet a Magyarországi Rekordok Szövetsége hitelesíti. A Pilisi Parkerdő szakemberei és a Magyar Kerékpárosklub tagjai változatos programokkal, kvízekkel, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Erdészeti Igazgatósága és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Közönségkapcsolati Szakosztálya munkatársai kötetlen beszélgetéssel és játékkal várják az érdeklődőket, hogy többen megismerjék az erdészeti szakma szépségeit, eredményeit – közölte az esemény kommunikációjával megbízott cég az MTI-vel.

Az akcióhoz a Facebook faölelés oldalán is lehet csatlakozni, mivel a szervező Trilak Kft. minden facebookos rajongó után egy-egy fát ültethet Budapest környékén. A Pilisi Parkerdő Zrt. ugyanis az erdő optimális megújítása érdekében annyi facsemete elültetését finanszírozza, ahány rajongót sikerül összegyűjtenie a Facebook Faölelés-oldalának nyár végére. Ez az akció különös jelentőséget kapott, miután a május közepi ítéletidő miatt – ahogy országszerte sok helyen – Budapesten és környékén is rengeteg fa dőlt ki, sérült meg.

A szombati esemény a WWF Klímaturnéjának is helyszíne: az ismeretterjesztő road-show célja, hogy segítsen megismerni az energiafelhasználás és a klímaváltozás közötti összefüggéseket, bemutatni a várható következményeket, és könnyen megvalósítható, egyszerű tanácsokat adni arra, hogy saját környezetünkben, háztartásunkban mit tehetünk a klímaváltozás ellen.

A tree-hugging – magyarul faölelés – mozgalom Amerikában már igen népszerű. A szájhagyomány útján terjedő civil kezdeményezés mögött, amely a természetvédelmet teljesen új nézőpontból közelíti meg, nem áll hivatalos szervezet. A faölelők nem tudományos érvekkel akarják meggyőzni az embereket, hanem az érzelmeikre próbálnak hatni.

A tree-hugging jelszava: “Szeresd a természetet!”. Vannak, akik a faölelés lényegét transzcendentális módon közelítik meg, mondván, a fáknak az emberekéhez hasonlóan lelkük van, hiszen élőlények. Akik erdőben járnak, vagy egy fa törzsének dőlnek, különleges nyugalomban és szeretetben részesülnek, mintha a fa szelleme megölelte volna őket. A faterápia egyébként létező, ősrégi hiedelem. Ezt a technikát már az ókori kelták, görögök, rómaiak, indiánok, és a magyarok is alkalmazták a régmúltban.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.