Környezetkímélő, fapelletttel működő kazánt helyeztek üzembe kedden Zalaegerszegen, a Mertschenk-Zala Bútor Kft. gyárában.

Fapelettel működő kazánt helyeztek üzembe a Zala Bútorgyárban

Környezetkímélő, fapelletttel működő kazánt helyeztek üzembe kedden Zalaegerszegen, a Mertschenk-Zala Bútor Kft. gyárában.

Morvai Ferenc, az Ökomorv Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fapellett tüzelésű kazánban óránként 700 kilowatt energiát állítanak elő, ami a gyár jelenlegi technológiájához, fűtéshez, meleg víz előállításához elegendő energiát tud biztosítani.   Három hónap múlva a gyár területén üzembe helyezik a végleges kazánt is, ahol � a fapelletten kívül – a gyárban képződő fahulladékot is fel tudják dolgozni. A közel százmillió forintos beruházáshoz szükséges berendezéseket már elkészítetek.

Morvai Ferenc a későbbi tervekről elmondta, egy-két éven belül Nagypáli környékén egy nagy teljesítményű pellet-gyárat létesítenek. Alapanyagként a környéken élő gazdák több száz hektáron képződött hulladékát: szalmát, kukoricaszárat, füvet, napraforgót, búzát dolgoznak fel. Ugyancsak a pellettgyárba kerül az erdészetekben képződő fahulladék, amit a bútorgyár hulladékával együtt használnának a gyártáshoz. A pellet-gyárban termelt évi 20 ezer tonna tüzelőanyagot 25-30 önkormányzati intézmény, iskolák energia ellátására, fűtésére használják majd fel.

A közel másfélmilliárd értékű beruházáshoz, a szükséges pelletkazánok beszerzéséhez húsz Zala megyei önkormányzat közös pályázatot nyújtott be. A pellett tüzelőanyag elégetésével 30 százalékkal csökkenthető a fűtési költség � tette hozzá Morvai Ferenc.

Ajánlott tartalom

Egyszerű energiatárolást mutattott be egy japán cég

Új, lakossági felhasználásra szánt akkumulátort mutatott be a Leapton Energy.