Pelletgyártó üzemet adtak át pénteken Petőházán, az évente 6.000 tonna fapellet előállítására alkalmas üzem termelésének kezdetben 70-80 százalékát Nyugat-Európába exportálják, ahol a környezetbarát energiaforrás használatának már kialakult kultúrája van - mondta Deák Levente, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Fapelletgyártó üzemet adtak át Petőházán

Pelletgyártó üzemet adtak át pénteken Petőházán, az évente 6.000 tonna fapellet előállítására alkalmas üzem termelésének kezdetben 70-80 százalékát Nyugat-Európába exportálják, ahol a környezetbarát energiaforrás használatának már kialakult kultúrája van – mondta Deák Levente, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

A soproni székhelyű társaság ügyvezetője közölte: a volt petőházi cukorgyár területén a Magyar Cukor Zrt-től bérelnek egy csarnokot, oda telepítették a gépeket. A beruházásra 300 millió forintot költött, nagyobbrészt hitelből, kisebb hányadban saját erőből a kft., amelynek 53 százalékban három magánszemély, 47 százalékban pedig a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. a tulajdonosa.

Az üzemben évente 6.000 tonna fűtőanyagot állítanak elő fahulladékból. A faforgácsot és a vágásvégi darabosfát a környező fűrészüzemektől vásárolják, s aprítás, továbbá kevés víz hozzáadása után 80 Celsius fokon kis rudakká összepréselik.

Marosvölgyi Zsolt, a tulajdonosok egyike az MTI-nek elmondta: kezdetben hét dolgozót foglalkoztatnak, de a későbbiek folyamán bővülhet a létszám. A termék zömét Ausztriába, Olaszországba és Németországba exportálják, de törekednek a környezetbarát megújuló energiaforrás hazai megismertetésére és népszerűsítésére, s ezzel az értékesítési arányok módosítására. Előszerződéseik már vannak hazai termelőcégekkel is.

A fapellet égése során mindössze annyi széndioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során megkötött, ezért tekinthető környezetbarát fűtőanyagnak – ismertette Marosvölgyi Zsolt. Hozzáfűzte: nagy előnye, hogy mintegy 40 százalékkal olcsóbb a gáznál. Használata kényelmes, mivel hamu alig keletkezik, így évente egy-két alkalomnál többször nem kell kihamuzni a kazánt. A vegyestüzelésű kazánokban bizonyos átalakítások után lehet alkalmazni. Az átalakítás költsége eléri a 300 ezer forintot.

A Pellet Produkt Kft. a bezárt petőházi cukorgyár betelepülőjeként hozzájárul a kistérség gazdasági rehabilitációjához – mondta Marosvölgyi Zsolt.

Ajánlott tartalom

Csak idő kérdése, hogy mindent lekörözzön a szél- és napenergia

A Nemzetközi Napenergia Társaság szerint 2023-ban a nap- és a szélerőművek együttesen a globális nettó villamosenergia-kapacitásbővítések 80%-át tették ki.