Farkastörvények a farkasok vadászatában

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezete a Nimfea Természetvédelmi Egyesület panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben kérik, hogy a Bizottság vizsgálja felül a szlovákiai farkasvadászat gyakorlatát, mert e nélkül veszélybe kerülhet a szlovák és a környező országokban élő farkaspopuláció.

A szervezetek kérik a Bizottságot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, hogy Szlovákia nemzeti jogszabályai és azok alkalmazása feleljenek meg a közösségi jognak. Bár a természetvédelmi beavatkozások jóvoltából a farkaspopuláció a közép-kelet európai régióban folyamatosan növekszik, még mindig nagyon alacsony az ökológiai szempontból kívánatoshoz képest, ezért hathatós intézkedésekre lenne szükség a populáció növeléséhez és stabilizálásához. Magyarországon az utóbbi években csak néhány alkalommal fordult meg farkas, de jelenleg szerencsére érezhető a növekvő tendencia. A szlovák állomány továbbra is sebezhető, vagyis még a közepes mértékű vadászat is komoly veszélyeztetést jelenthet, főleg ha más kockázati tényezőkkel párosul, például az élőhelyek folyamatos szűkülésével, az emberi zavarással vagy a zsákmányállatok átmeneti megritkulásával. Levelükben a természetvédők felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy a szlovákiai farkasvadászati gyakorlat megsérti az Európai Tanács 92/436EGK Élőhelyvédelmi irányelvének több cikkét is. Ezen irányelv célja, hogy – a szerződésben érintett tagállamok európai területén belül -, hozzájáruljon a biológiai sokféleség biztosításához a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmével. Az irányelvnek megfelelően hozott intézkedések célja a közösségi érdekeltségű természetes élőhelyek, valamint vadon élő állat- és növényfajok kedvező védettségi helyzetének fenntartása, illetve helyreállítása.

 
„A farkas az Európai Tanács Élőhelyvédelmi irányelve szerint kiemelt jelentőségű fajnak minősül, amely védelméért és természetes elterjedéséért az Európai Közösség különös felelősséggel tartozik. A szlovák populáció jelenleg érvényben lévő, a populáció 51%-ára kiterjedő vadászata egyáltalán nem biztosítja a faj védelmét.” – mondta Sallai Róbert Benedek, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője. „A 2010/2011 évre a szlovák Mezőgazdasági-, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium 150  példány kilövésére adott engedélyt, amely egyrészt kutatási eredményekkel és tudományos adatokkal nem megfelelően alátámasztott, másrészt nem veszi figyelembe az egyéb okból bekövetkező elhullásokat, illetve figyelmen kívül hagyja az állatok elejtésére vonatkozó bejelentési rendszer hiányosságait.”  – tette hozzá a szakember.

 
A természetvédők szorgalmazzák, hogy az Élőhelyvédelmi irányelv a jövőben terjedjen ki a farkasok összes szlovákiai populációjára, ezzel biztosítva a faj megfelelő védelmét. Jelenleg a farkas (Canis lupus) szerepel a szóban forgó hivatalos mellékletben, de a szlovák populáció, – többek között a lengyel, litván, lett és finn populációval együtt – kivételt képez a teljes körű védelem alól. Ameddig a határ túloldalán jóval az indokolt fölötti vadászati tevékenységet engedélyez a szlovák kormány, addig a magyarországi populáció regenerálódásának semmi esélye nincs, a hathatós természetvédelmi beavatkozások (Pl. Life program) ellenére sem. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadászati kvóták meghatározása előtt alaposabb kutatásokra lenne szükség, és szigorúbb intézkedéseket kellene hozni a megfelelő szaporodási időszakok biztosítása érdekében. A szervezetek szerint az Aggteleki-karszt szlovák oldalán, a nemzeti parki védettséget élvező Szlovák-karszt területén pedig a vadászat teljes tiltását el kellene rendelni.

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.