Fatörmelékből készült elemekkel kísérleteznek kutatók

A megújuló energiaforrások felhasználásához nem megújuló és gyakran ritka fémekre van szükség. A napelemekben indium, az elektromos autókban lítium, a szélerőművekbe pedig neodímium található.

A valódi fenntartható fejlődés elérése érdekében ezektől az elemektől sem szabad függenünk. Szerencsére a tudósok már dolgoznak egy újfajta elem kifejlesztésén, amely ligninből áll, abból a hulladék anyagból, amely a papírgyártás folyamán termelődik. Kutatók a lengyel Poznan és a svéd Linköping egyetemekről közösen rájöttek, hogyan lehet a lignint egy áramot jól vezető polimerrel kombinálni, amely később alkalmas lehet energia tárolására is. A felfedezés alapvetően változtathatja meg a megújuló energiaforrások felhasználását. Az egyik legnagyobb tudományos folyóirat, a Science is leközölte a kutatók eredményeit, ahol elmagyarázzák, hogy az elektromos energia terjedésével ennek tárolására könnyebben és nagyobb mennyiségben elérhető alapanyagokra van szükség, mint például a nemesfémek.

Cellulózt és áramot vezető anyagok kombinálásában óriási potenciál van, és érthetően az iránta való érdeklődés is óriási. A gyakorlati alkalmazás természetesen még messze van, a „faelem” használaton kívül nem tudja megtartani a töltését, akár évtizedekbe is kerülhet, amíg tömeggyártásra alkalmas készüléket sikerül kifejleszteniük a kutatóknak. Két évtizeden belül, ha sikeresen le is váltjuk az olajalapú energiatermelést, újabb problémákba fogunk ütközni, hiszen a legtisztább energiaforrás kiaknázásához is szükségünk lesz nem megújuló energiaforrásokra. Fából és ligninből viszont akad bőven.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.