Fatörmelékből készült elemekkel kísérleteznek kutatók

A megújuló energiaforrások felhasználásához nem megújuló és gyakran ritka fémekre van szükség. A napelemekben indium, az elektromos autókban lítium, a szélerőművekbe pedig neodímium található.

A valódi fenntartható fejlődés elérése érdekében ezektől az elemektől sem szabad függenünk. Szerencsére a tudósok már dolgoznak egy újfajta elem kifejlesztésén, amely ligninből áll, abból a hulladék anyagból, amely a papírgyártás folyamán termelődik. Kutatók a lengyel Poznan és a svéd Linköping egyetemekről közösen rájöttek, hogyan lehet a lignint egy áramot jól vezető polimerrel kombinálni, amely később alkalmas lehet energia tárolására is. A felfedezés alapvetően változtathatja meg a megújuló energiaforrások felhasználását. Az egyik legnagyobb tudományos folyóirat, a Science is leközölte a kutatók eredményeit, ahol elmagyarázzák, hogy az elektromos energia terjedésével ennek tárolására könnyebben és nagyobb mennyiségben elérhető alapanyagokra van szükség, mint például a nemesfémek.

Cellulózt és áramot vezető anyagok kombinálásában óriási potenciál van, és érthetően az iránta való érdeklődés is óriási. A gyakorlati alkalmazás természetesen még messze van, a „faelem” használaton kívül nem tudja megtartani a töltését, akár évtizedekbe is kerülhet, amíg tömeggyártásra alkalmas készüléket sikerül kifejleszteniük a kutatóknak. Két évtizeden belül, ha sikeresen le is váltjuk az olajalapú energiatermelést, újabb problémákba fogunk ütközni, hiszen a legtisztább energiaforrás kiaknázásához is szükségünk lesz nem megújuló energiaforrásokra. Fából és ligninből viszont akad bőven.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.