Februárban indulnak Kecskeméten a hibrid Mercedes buszok

Február 17-én kapcsolódnak be Kecskemét tömegközlekedésébe a Mercedes legmodernebb technológiával készült hibrid meghajtású buszai – közölte Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján, a városházán.

Február 15-éig mind a 25 busz megérkezik. Az európai uniós támogatással megvásárolt járművek négy vonalon kapcsolódnak be a közlekedésbe. Zombor Gábor közölte: az önkormányzat megvásárolt egy 3 hektáros telket, amelyen közel egymilliárd forintból 54 busz befogadására alkalmas telephely épül. A telephely tervdokumentációjának elkészítése nettó 19,6 millió forintba kerül, az engedélyezési eljárás február végéig befejeződik. A tervek szerint, az év közepére mind a 25 busz üzembe áll. A projekt 5,9 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült. Mintegy 4,2 milliárd forintba kerülnek az új autóbuszok, a fennmaradó összeg pedig a telephely kialakítására, intelligens utastájékoztató-rendszer kiépítésére nyújt fedezetet. A szükséges önerő alig öt százalék, így Kecskemét városnak a buszok egyenként alig 8 millió forintjába kerülnek.

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak májusig dönteni kell arról, hogy önálló közlekedési vállalatot alapít, vagy a jelenleg tömegközlekedést biztosító Kunság Volánnal köt szerződést, esetleg valakivel közösen végzi a buszok üzemeltetését. A tervek várhatóan a 2014. március 3-i határidőre elkészülnek. Az uniós támogatással megvalósuló, Kecskemét és környezetének legnagyobb közlekedés-fejlesztési beruházása részeként új vasútállomás épül, valamint több száz személygépkocsit befogadó parkoló.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.