Fehér lepel fedi az országot

Bár pénteken még az ország legnagyobb részén nem indult meg a havazás, szombat hajnalra már országszerte esett a hó.

Budapesten reggel kezdett havazni, szombat estig 5-10 centiméter hó esett a fővárosban. Az ország keleti és déli részén jóval nagyobb, 20-30 centis volt a hótakaró, sőt Battonya térségében már este 40 centiméter fölötti volt. Az ország a havazás ellenére nem bénult meg, bár kisebb fennakadások egész nap voltak a közlekedésben, részben a hófúvások, részben a balesetek miatt. Kilenc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) adott ki a meteorológia harmadfokú figyelmeztetést a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt. Három megyében – Hevesben, Somogyban és Zalában – másodfokú, a többi helyen pedig elsőfokú jelzés volt érvényben szombat délután. Budapesten a BKV járatai rendben közlekedtek, az enyhe fővárosi havazás és az FKF hómunkásainak és munkagépeinek köszönhetően. A MÁV vonalain átlagosan 25-30 perces késést szedtek össze a vonatok az ország déli részén, de volt egyórás és 80 perces késéssel megérkező szerelvény is. A budapesti pályaudvarok nagyobb fennakadások nélkül fogadtak és indítottak vonatokat. A hófúvás miatt szombat estére Borsod-Abaúj-Zemplénben több út is járhatatlanná vált, máshol csak félpályán lehetett közlekedni, hómarók indultak el a lezárt utak felszabadítására. Négy települést – Girincset, Hejcét, Tiszakeszit és Tiszatarjánt – elzárt a hó a külvilágtól a megyében. A hófúvások Békésben, Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is gondokat okoztak.

Balesetek, szén-monoxid
A tűzoltóknak és a rendőröknek sok dolguk volt az utakon. Pest megyében átmenetileg lezárták az M5-ös autópálya gyáli és az M0-ás autóút dunakeszi lehajtóját egy árokba csúszott, illetve egy felborult kamion miatt, az M7-esen pedig hókotróval ütközött egy kamion. Halálos baleset is történt: egy 63 éves záhonyi férfi vesztette életét a 4-es számú főút Kisvárda és Záhony közötti szakaszán, ahol a hótól csúszós úttestről az árokba sodródott személygépkocsijával. Szombat estig 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, 22 sérültet szabadítottak ki a tűzoltók különböző közúti balesetekben járművekből. A mentőket tucatnyi szén-monoxid-mérgezéshez riasztották, sok esetben már életmentő beavatkozásokra volt szükség, mert a kazánokat, kályhákat szakszerűtlenül kötötték be tulajdonosaik. Több embert meg kellett menteni a fagyhaláltól, többek között Sopronban, Nagycenken, Dunaújvárosban és Székesfehérváron. Meghalt viszont egy 84 éves asszony Székesfehérváron és egy 56 éves férfi a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben, mindketten kihűlés miatt. Több iskolában fagyszünetet rendeltek el a hideg miatt. A lakitelki Eötvös Iskolában egyhetes szünet lesz jövő héten, akárcsak Beledben. A Békés megyei középiskolák többségében hétfőn és kedden nem lesz tanítás.

Vasárnap hófúvások
Éjszaka még folytatódik a havazás, délutánra az ország legnagyobb részén 10-30, centiméteres, délen, délkeleten pedig akár 40-50 centiméteres is lehet a hótakaró. A fővárosban 15 centiméter, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű. Az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területeinerős, helyenként viharos, 60-80 kilométer per órás sebességű északkeleti szél többfelé okoz erős hófúvást, amely akár méteres hótorlaszokat is emelhet. Tiszatarjánnál már szombaton két-háromméteres hófalakat hordott össze a szél. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okoz.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.