Fejleszti és korszerűsíti geotermikus energiarendszerét Szarvas

Fejleszti és korszerűsíti geotermikus energiarendszerét Szarvas, a termál hőellátó-beruházási programmal az önkormányzat 623 millió forint EU támogatást nyert az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzügyi keretéből.

A projekt kivitelezési munkálatai februárban kezdődtek. A szarvasi önkormányzat MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye idézi Babák Mihály (Fidesz) polgármestert, aki elmondta: a fő cél a gázfogyasztás csökkentése a termálhő-központokhoz csatlakoztatott önkormányzati intézményekben. A termálkút 98 fokos termálvízével száz százalékban kiváltható a már bekötött és a bekötésre kerülő intézményekben a teljes éves gázfogyasztás, miközben mérséklődik a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása.

A polgármester felhívta a figyelmet arra: Szarvas sikeresen szerepelt az európai uniós pályázatokon, az elmúlt négy évben 199 nyertes projekt 15,5 milliárd forint EU támogatásban részesült.

A közlemény szerint a termálrendszer több mint 15 éve épült ki Szarvason, meleg vízzel és fűtési energiával látják el a hálózatba kötött fogyasztókat.

A fejlesztés első üteme 2014. december 31-ig valósul meg: így például felújítják a meglévő rendszert, lecserélik a termelőkút gépészeti elemeit, távfelügyeleti rendszert építenek ki. A felújítási munkákat követően a kutakból kitermelt termálvíz egy tározóba, onnan csővezetéken keresztül hűtő-tároló tóba kerül, végül pedig a Hármas-Körösbe vezetik. Átalakítják az újonnan bekötésre kerülő önkormányzati intézmények fűtési rendszereit is, ahová hőközpontokat telepítenek.

Ajánlott tartalom

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.