Fejleszti és korszerűsíti geotermikus energiarendszerét Szarvas

Fejleszti és korszerűsíti geotermikus energiarendszerét Szarvas, a termál hőellátó-beruházási programmal az önkormányzat 623 millió forint EU támogatást nyert az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzügyi keretéből.

A projekt kivitelezési munkálatai februárban kezdődtek. A szarvasi önkormányzat MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye idézi Babák Mihály (Fidesz) polgármestert, aki elmondta: a fő cél a gázfogyasztás csökkentése a termálhő-központokhoz csatlakoztatott önkormányzati intézményekben. A termálkút 98 fokos termálvízével száz százalékban kiváltható a már bekötött és a bekötésre kerülő intézményekben a teljes éves gázfogyasztás, miközben mérséklődik a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátása.

A polgármester felhívta a figyelmet arra: Szarvas sikeresen szerepelt az európai uniós pályázatokon, az elmúlt négy évben 199 nyertes projekt 15,5 milliárd forint EU támogatásban részesült.

A közlemény szerint a termálrendszer több mint 15 éve épült ki Szarvason, meleg vízzel és fűtési energiával látják el a hálózatba kötött fogyasztókat.

A fejlesztés első üteme 2014. december 31-ig valósul meg: így például felújítják a meglévő rendszert, lecserélik a termelőkút gépészeti elemeit, távfelügyeleti rendszert építenek ki. A felújítási munkákat követően a kutakból kitermelt termálvíz egy tározóba, onnan csővezetéken keresztül hűtő-tároló tóba kerül, végül pedig a Hármas-Körösbe vezetik. Átalakítják az újonnan bekötésre kerülő önkormányzati intézmények fűtési rendszereit is, ahová hőközpontokat telepítenek.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.