Fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert Hernádnémetiben

A lehulló eső több alkalommal veszélyeztette Hernádnémeti ingatlanjait, ezért a károk megelőzése és a veszélyhelyzet csökkentése érdekében az önkormányzat átépíti a csapadékvíz-elvezető csatornákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei nagyközségben a hirtelen lezúduló, nagy intenzitású csapadékot a belterületi vízelvezető-hálózat nem tudta gyűjteni és a befogadók irányába levezetni. A hosszabb csapadékos periódusokban ez a jelenség tartós belvízzel elöntött területeket és magas talajvizet eredményezett. A fejlesztésnek köszönhetően azonban biztonságosan el tudják majd vezetni a csapadékból származó vizet a nagyközségben. A csatornák mellett az átereszeket is átépítik, a meder kialakítása során mind a műszaki, mind a környezetvédelmi szempontokat érvényesíteni kívánja a település önkormányzata.

 A tervek szerint 2025 októberében zárják le a projektet. Hernádnémeti önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert támogatást. A projekt mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.