Fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert Hernádnémetiben

A lehulló eső több alkalommal veszélyeztette Hernádnémeti ingatlanjait, ezért a károk megelőzése és a veszélyhelyzet csökkentése érdekében az önkormányzat átépíti a csapadékvíz-elvezető csatornákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei nagyközségben a hirtelen lezúduló, nagy intenzitású csapadékot a belterületi vízelvezető-hálózat nem tudta gyűjteni és a befogadók irányába levezetni. A hosszabb csapadékos periódusokban ez a jelenség tartós belvízzel elöntött területeket és magas talajvizet eredményezett. A fejlesztésnek köszönhetően azonban biztonságosan el tudják majd vezetni a csapadékból származó vizet a nagyközségben. A csatornák mellett az átereszeket is átépítik, a meder kialakítása során mind a műszaki, mind a környezetvédelmi szempontokat érvényesíteni kívánja a település önkormányzata.

 A tervek szerint 2025 októberében zárják le a projektet. Hernádnémeti önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert támogatást. A projekt mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.