Fejlesztik a villamosenergia-rendszer hálózatát

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban hagyta jóvá a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) és az elosztói engedélyesek összehangolt munkájának eredményeként benyújtott hálózatfejlesztési tervet (hft) – közölte a MEKH szerdán az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 2023-ban összeállított dokumentum tartalmazza a hálózatfejlesztés kiinduló adatait, fejlesztési politikáit és stratégiáit, részletezi az átviteli hálózat következő tizenöt évben megépítendő vagy felújítandó elemeit, a már jóváhagyott fejlesztéseket, illetve az elosztói hálózat következő tíz évre esedékes beruházásait – írták. Hozzátették: a hft-ben továbbra is szerepel a belföldi villamosenergia-hálózat nemzetközi összeköttetéseinek megerősítése Szlovákia, Szerbia és Románia felé. A dokumentum szerint az eddigi évekhez képest kiemelkedő nagyfogyasztói és megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi igények miatt a hálózati engedélyeseknek jelentős beruházásokat kell végrehajtaniuk az igények hálózatoldali kiszolgálhatósága és az ellátásbiztonság szintjének megőrzése érdekében.

A hft-ről a MEKH 2023 végén tartott nyilvános konzultációt, ahol a rendszerhasználók is megtehették észrevételeiket. A kidolgozás során változott a beruházásgeneráló vizsgálatok módszertana, illetve a hálózati csatlakozási kapacitások közzétételi eljárásával összhangban új elvek mentén történt a hft véglegesítésének ütemezése is. A javasolt módszertani fejlesztések folyamatos felülvizsgálata érdekében a MEKH jóváhagyó határozata több feladatot is előír az átviteli rendszerirányító és az elosztói engedélyesek számára. Ezeket a MEKH, a Mavir és az elosztói engedélyesek szakértőinek együttműködésével hajtják végre. A jóváhagyott dokumentumot a Mavir teszi közzé a honlapján – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.