Fejlett energiagazdálkodás az MSZ EN ISO 50001:2012 energiairányítási rendszer szerint

A vállalati energiagazdálkodás célja, hogy megszervezze, átláthatóvá és előremutatóvá tegye a létesítmények energiaellátásával összefüggésben jelentkező teendőket, ezáltal pedig csökkentse az üzemeltetés költségeit, és mérsékelje a káros környezeti hatásokat.

Az energiagazdálkodás irányításának megszervezése azonban számtalan akadályba ütközhet. Ezek közül mindjárt az első helyen kell említeni, hogy az energia láthatatlan, így a vételezett mennyiségekre, azok hasznosulására és a veszteségekre csak közvetve tudunk következtetni. Ez az oka annak is, hogy a vállalatok gyakran erő felett igyekeznek hatást gyakorolni energiaigények alakulására, de nem ritkán csak részeredményeket tudnak felmutatni. Ez teljességgel érthető, hiszen az alkalmazni szükséges intézkedések köre rendkívül kiterjedt, a műszaki-, gazdasági-, környezetvédelmi- és menedzsment technikák szinte teljes tárházát felöleli, és ezen erőforrások összességével „házon belül” a legritkább esetben rendelkeznek.

A nemzetközi és hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a méréstechnikai, folyamatszervezési, szabályozási és dokumentációs hiányosságok akár 10-20%-os veszteséget is generálhatnak, szembeállítva a jó szervezett energiagazdálkodásra jellemző fajlagos értékekkel. Az MSZ EN ISO 50001:2012 szerinti energiairányítási rendszer bevezetésével ezeket a többletköltségeket, és az ezekkel járó környezeti lehet hatékonyan csökkenteni. A workshop alkalmával azok az irányelvek, szempontok, és gyakorlati eljárások kerülnek bemutatásra, amelyek minimális ráfordítással, elvezethetnek egy korszerű, folyamatosan fejlődő energiagazdálkodási gyakorlat meghonosításához, és ily módon erősítik a vállalat piaci pozícióját, javítják versenyképességét, és minimalizálják az energiaellátás biztonsági kockázatait.

A kétnapos workshop alkalmával bemutatásra kerülnek
• a fejlett energiagazdálkodás általános ismérvei
• a transzparencia megvalósításának eszközei
• a veszteségfeltárás módszertana
• a politikák és cselekvési tervek megalkotásának gyakorlata
• a tervezési, szervezési és kommunikációs teendők
• a mérés, ellenőrzés és korrekció eszközei
• a sikeres auditra való felkészülés feladatai
• a házigazda vállalati esettanulmánya

A workshop folyamán elsajátított ismereteket, a második nap végén, a gyakorlatban is próbára tehetik a résztvevők, egy irányított „belső audit” lefolytatása segítségével. A kétnapos kurzus végén a résztvevők képesek lesznek vállalatuknál energiairányítási rendszer bevezetésének irányítására, a rendszer működtetésének kézbentartására, az energiagazdálkodás hármas követelményrendszerének (ellátásbiztonság, költséghatékonyság, fenntarthatóság) megfelelő folyamatirányításra, belső auditok lefolytatására és a tanúsító auditra való felkészítésre. A képzés hazánk első energiairányítási rendszerét bevezető vállalatánál, a T-Systems Adatközpontnál, Budapesten, a bevezetést végző szakemberek, tapasztalt auditorok közreműködésével kerül megrendezésre.

A kurzus vezető előadója, és a párbeszédek facilitátora a hazai energetikai veszteségfeltárás és rendszerfejlesztés egyik legtapasztaltabb szakembere. Jelentősebb referenciái: Auchan Magyarország Kft., Chinoin Zrt., Coloplast Kft., Denso Manufacturing Kft., Fémalk Zrt., IKEA Magyarország Kft., Magyar Energia Hivatal, Magyar Posta Zrt., Nestlé Hungária Kft., Nitrogénművek Zrt., Rauch Hungária Kft., SAMSUNG Magyarország Zrt., Sága-Foods Zrt., Strabag Zrt., TESCO Global Áruházak Zrt.

A Workshopon most kedvezményes felételekkel biztosítunk részvételt azoknak, akik az alternativenergia.hu oldalra hivatkozva jelentkeznek be. Kedvezményes ajánlatunkat kérje az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

További információ és jelentkezés
web: http://www.ahkungarn.hu/hu/kepzes/energiagazdalkodas/iso-50001/
Kottmayer Krisztina, továbbképzési referens
Telefon: (1) 454-0609/ Mobil: (20) 362-8712 / E-mail: kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.