Fék a zöldenergiának

Az uniós országokban bevezetett megszorítások a megújuló erőforrások támogatását is érintik.

A megújuló energiaforrások támogatási rendszere sem tudta kivonni magát az uniós országokon végigvonuló takarékossági hullám hatása alól. Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Csehországban egyaránt a szubvenciók visszafogásáról döntöttek, némi bizonytalanságot előidézve ezzel a befektetői várakozások terén. A zöldenergia-szektor ennek ellenére rekordévre számít az idén, és még mindig nem kérdőjeleződött meg a tagállamoknak a megújulótechnológiák melletti hosszú távú elkötelezettsége.
A legtöbb kormány számára jelenleg a deficit csökkentése élvez prioritást, miközben a zöldenergia támogatása még mindig luxusnak tűnik nagyon sok ember szemében – világított rá a helyzet ellentmondásosságára a Reutersnek nyilatkozva egy iparági szereplő. Ez pedig kihat az ágazat jövőbeni tőkevonzó képességére, mivel sok beruházó inkább valamelyik nagy hozamot biztosító hagyományos iparágba fekteti a pénzét, ha látja a zöldtechnológiák körüli bizonytalanságot.

Ajánlott tartalom

Nagy István: nyolcezer fát ültetnek el idén ősszel az Országos Településfásítási Programban

Elkezdődött az Országos Településfásítási Program őszi ültetési időszaka, amelynek során az ország 345 településén nyolcezer fát ültetnek el - jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonszentmiklóson, ahol a Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán a diákokkal közösen három hársfát ültetett.