Fekete gyémánt, kontra zöld energia

Környezetvédelmi aktivisták dühösen fogadták, hogy az ENSZ Klímakonferenciájának otthont adó Lengyelország az eseménnyel párhuzamosan a szénenergiáról is tanácskozást rendezett. A zöldek szerint szennyező és káros a széntüzelésű erőművek fenntartása, Varsó viszont nem akar lemondani róluk.

“A szén nem a megoldás része, hanem maga a probléma” – ismételték környezetvédelmi aktivisták, akik megrökönyödéssel fogadták, hogy Lengyelország épp az ENSZ klímakonferenciájának házigazdájaként rendez tanácskozást a szénenergia tisztábbá tételéről. A lengyel kormány nem hajlandó lemondani az országban található fűtőanyag, a szén felhasználásáról. A zöldek viszont mítosznak nevezik azt a felvetését, hogy a szénnel működtetett erőműveket jóval tisztábbá lehet tenni és drasztikusan vissza lehet fogni az üvegházhatást erősítő széndioxid kibocsájtását, írja az inforadio.hu.

Varsóban és Krakkóban fiatal tüntetők vonultak az utcákra. A fővárosban daruskocsival szedték le a gazdasági minisztérium épületére felmászott aktivistákat.

Krakkóban a BBC szerint a lakosok tömegei ellenzik a szén felhasználását, mert a szmog úgy terheli a tüdejüket, mintha láncdohányosok lennének. Tervek szerint a városban decembertől betiltják a széntűzelésű kályhák használatát.

Miközben a lengyel kormány értékes nyersanyagnak tartja a szenet, addig a bírálók korántsem tekintenek “fekete gyémántként” rá.

Környezetvédők szerint a szén égetése 2011-ben az energiafelhasználásból fakadó széndioxid-emisszió 44 százalékáért volt felelős, míg az olaj és a földgáz jóval kisebb mértékben volt szennyező.

Christiana Figueres, az ENSZ klímaügyi főmegbízottja azt sürgette Varsóban, hogy az országok hagyjanak fel a szénbányászattal. Ugyanakkor még az aktivisták is elismerik, hogy ez nem történhet meg egyik napról a másikra. A valóság az, hogy több ország nem hajlandó feladni ezt az energiaforrást.

Ehelyett a drága és eddig még bizonyítottan nem használható, úgynevezett “tiszta szén” technológiával kísérleteznek, amelynek részeként a föld alá zárnák be a felszabaduló széndioxidot.

Lengyelország, amely megakadályozta, hogy az EU 2020-ig szigorú emissziós korlátozásokat vezessen be, geopolitikai megfontolásokból is ragaszkodik a szénhez. Nem akarja kiszolgáltatni magát a történelmi rivális és olaj- és gáz-nagyhatalomnak számító Oroszországnak. Emellett szénkészletei még 150 évre elegendőek.

Szénfelhasználása miatt az EU ötödik legnagyobb széndioxid-kibocsájtója Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország mögött – ahol azonban az ipari termelés sokkal jelentősebb.

A lengyelek kiállásának Kína örülhet a leginkább, amely a világ legnagyobb szénenergia-felhasználója. Bár Kína sok pénzt fektet a zöld technológiák fejlesztésébe, a hatalmas energiaigények miatt szénfogyasztása növekszik – Kína energiafelhasználásának 68 százalékát fedezi szénből.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit