Fekete helyett zöld munkát! A Lehet Más a Politika zöld munkahely-teremtési javaslatai

A válságból csak új megoldásokkal lehet kimászni. A “zöldgalléros” munkahelyek három területen is rengeteg, jórészt képzetlen embert segíthetnek legális munkához. Ivády Gábor, az LMP és a Humanista Párt EP-képviselőjelöltje szerdán ismertette a sajtóval a környezetbarát beruházások által kínált lehetőségeket.

A válság hatására az elmúlt fél évben több mint százötvenezer embernek szűnt meg a munkahelye Magyarországon, jelentős részük a feketegazdaságban keres megélhetést. A kormány eddig nem tudott választ adni a problémára, és a rendszerváltással megszűnt közel egymillió munkahelyet sem sikerült egyik kabinetnek sem pótolnia.

“Az LMP szerint a munkanélküliség a legsúlyosabb társadalmi probléma, de a helyzet kezelhetetlen az eddigi módszerekkel. A kizárólag a működőtőke-importra épített gazdaságfejlesztés kifulladt. Új munkahelyeket csak úgy tudunk létrehozni, ha a helyi gazdaságot megerősítjük, és az élőmunka terheit jelentősen csökkentjük. A munkába állás előtt álló akadályokat le kell bontani, a járulékok csökkentéséből származó költségvetési hiányt új zöld és vagyoni típusú adókkal kell ellensúlyozni” – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Ivády Gábor, a LMP és a Humanista Párt EP-képviselőjelöltje.

Az LMP három területre kiterjedő zöld munkahelyteremtő programja pótolhatja a válság miatt kiesett munkahelyeket, és segíti a képzetlenek munkához juttatását. “A válság közepette felelőtlenség lenne nem kihasználni a környezetbarát beruházások által kínált munkahely-teremtési lehetőségeket. Ez csökkentheti a feketemunka arányát is” – mutatott rá Ivády Gábor.

Az LMP az építőipari energetikai korszerűsítésben, a megújulóenergia-szektorban és az ökológiai helyreállításokban lát elsősorban lehetőséget arra, hogy országszerte számos új, zöldgalléros munkahely jöjjön létre.

Ajánlott tartalom

Júliusban is kevesebb autót helyeztek forgalomba Németországban

Ami viszont mégis forgalomba került, az elektromos volt jórészt.