Fekete szilíciumos napelem

„Black Silicon Nanocatalytic Wet-Chemical Etch”-nek nevezik és sokan úgy tekintenek rá, mint a holnap napelem ígéretére. Technológiáját a National Renewable Energy Laboratory /NREL/, az amerikai energiaügyi minisztérium laboratóriuma dolgozta ki.

A cél minimálisra csökkenteni a napelemek visszatükröződését, ezzel növelni az energiatermelésben a hatékonyságukat. (Aiolus News) Az amerikai kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a vegyileg preparált fekete szilícium magába tudja szívni a különböző hosszúságú hullámokban ráirányuló fénynek csaknem az egészét. A kezelése eltávolítja az egyenetlenségeit, így teljes erővel sugárzik rá a fény széles spektruma. Az NREL a technológia exkluzív licencét átengedte a Natcore Technologynak és a szerződés értelmében létrehoznak egy R and S szövetkezetet, amelyet 150 ezer dollárral finanszíroznak. Az R and S kötelezi magát arra, hogy 2-3 %-al csökkenti a modulok árát és 3-10 %-al emeli az energiatermelésüket. “ Technológiánk egy új amerikai ipart teremt meg. Két éven át próbáltuk megszerezni az energiaügyi minisztérium támogatását. Ez az első jelentős lépés előre” – nyilatkozta Chuck Provini, az NREL elnök-vezérigazgatója. A fekete szilíciumos napmodul forgalmazását még ebben az évben elkezdik.

Ajánlott tartalom

Egy új fejlesztéssel sokat spórolhatunk a napelem telepítésen

A napelemes rögzítőelemekre szakosodott RAULI olyan új, lapos tetőrendszert mutatott be, amely lehetővé teszi a panelek függőleges rögzítését a tetőkön.