Fél óráig ingyenes a városi biciklibérlés

Nem Budapesten. Párizsban. Sokak nyári kirándulását teszi kellemesebbé a bicikli- és elektromos autó-bérlési rendszer. A turisták millióit vonzó városban 23 ezer kétkerekű bérelhető.

A Velib a bérelhető kétkerekűek, az Autolib a hasonlóképp igénybe vehető elektromos autók márkaneve Párizsban. Előbbi több mint 5 éve van jelen a piacon, utóbbi csak 2011 decemberében indult, de nélkülözhetetlen részévé vált a városi életnek, írja a piacesprofit.hu.

Mióta a pedálos eszközök bérlésre hozzáférhetők a francia fővárosban, 41 %-kal nőtt a bicikliző személyek száma. Az éves alapdíj 29 euró (8540 forint), az érvényességi terület pedig 29 Párizzsal szomszédos városkára is kiterjed. Ha csak 30 percre vesszük igénybe a biciklit, ingyen visszahelyezhetjük az egyik lelakatoló ponthoz.

Ezen az időtartamon felül minden további 30 perc 4 euróba kerül, írta a Financial Times. Ha 39 eurót (11 485 forint) fizetünk éves alapdíjként akkor 45 perces az ingyenes használat ideje. Az elektromos autókat városszerte 100 ponton lehet igénybe venni. Itt is fél óránként ketyeg a díj. Előfizetéstől függően -a legolcsóbb 10 euró, a legdrágább 144 euró, azaz 42 400 forint-, a 30 perces bérleti tarifa 5-7 euró (1472-2061 forint). A hírek szerint a törzsgyökeres párizsiak is igénybe veszik ezeket az eszközöket, nemcsak a turisták – az elektromos autót akkor, ha olyan helyszínt kell elérniük, amit nem lehet jól megközelíteni tömegközlekedéssel, a biciklit akkor, ha a forgalmi dugó miatt az autózás reménytelen.

A rendszert a városi hirdetőtábláiról és plakátjairól híres JCDecaux reklámügynökség és a Bolloré logisztikai nagyvállalat közösen működteti. Az általuk használt, négy üléses elektromos autó, a Bluecar létrehozása mögött 15 évnyi tervezés bújik meg. Az Autolib név azonban veszélyben forog, mivel az EuroCar peres úton megtámadta a márkanevet, mondván az túlságosan hasonlít Autoliberté nevű autóbérlési programjára. A bíróság helyt adott a követelésnek, de a peres felek tovább egyezkednek (pontosabban vitatkoznak).

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.