Fél százalékos rezsiemelés miatt akadt ki a kormány

Mindössze 0,5-0,6 százalékkal emelné a lakossági gáz- és áramárat, ha az energiaszolgáltatók beépíthetnék a rendszerhasználati díjba a januárban bevezetett különadókat – tudta meg az EnergiaFocus.hu szakértői forrásokból. Vagyis a kormány által botrányosnak ítélt bírósági döntés csupán 9,5 százalékra mérsékelné az eredetileg 10 százalékos rezsicsökkentést.

Kevesebb mint 1 százalékkal mérsékelné a januári 10 százalékos rezsicsökkentés mértékét, ha az energiaszolgáltatók beépítenék a rendszerhasználati díjakba a januárban bevezetett különadókat. Az EnergiaFocus.hu által több forrásból kért iparági számítások ugyanis egyöntetűen csupán 0,5-0,6 százalékos áremelést kalkuláltak arra az esetre, ha a szolgáltatók átháríthatnák a fogyasztókra a vezetékadót, a tranzakciós illetéket, valamint a megemelt összegű, Robin Hood néven ismert ágazati különadót.

Mint arról beszámoltunk, a fejlesztési miniszter a hétvégén benyújtott, tegnap pedig már el is fogadott törvényjavaslata értelmében semmilyen formában nem jelenhetnek meg a hatósági energiaárakban az idéntől érvényes többletterhek. Ennek előzményeként a Fővárosi Törvényszék első fokon igazat adott a gázelosztó cégeknek a Magyar Energia Hivatallal (MEH) szemben, mivel utóbbi nem az – akkor még – hatályos jogszabály szerint járt el, és nem vette figyelembe a különadókat a rendszerhasználati tarifákban indokolt költségként. (Vélhetően még a héten hasonló döntést hoz a bíróság az áramelosztó társaságok azonos témájú ügyében.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.