Felavatták Melbourne legmagasabb, fából készült lakóházát

Márciusban avatták fel Melbourne legmagasabb, fából készült lakóházát. A világszinten is kiemelkedő Forté Living nevű, 32 méter magas épület az ausztrál nagyváros új negyedét, a Victoria Harbourt ékesíti.

A házépítésnél alkalmazott technológia az úgynevezetett Cross Laminated Timber (CLT), amelyben az acél és a beton helyett teljes egészében laminált, nagy ellenálló képességű, tömör fát alkalmaznak. Ezzel nem csupán az építési időt csökkentették 30%-kal, hanem 22%-kal csökkentették az épület egész élettartalmára annak elhasználódási mértéket is.

A környezetbarát építkezési technológia egyúttal javítja az épület hőellátását is, és éves szinten legalább 250 dollárral, azaz mintegy 25%-kal csökkenteni a lakók energia-kiadásait egy hagyományos építésű házzal szemben. A csak helyi nevelésű fákból készült épület egyidejűleg 1400 tonna CO2-től kíméli meg a környezetet, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.