Felére csökkenhet a napelemek ára?

A Michigani Egyetem kutatói sikeresen kifejlesztettek egy olyan anyagot, amely megnöveli a perovszkit kristályokból készült napelemek tartósságát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A kutatók szerint, amint ha ez a technológia elérhetővé válik a piacon, jelentős árcsökkenést eredményezhet, akár felére is csökkenhet az áruk. Az amerikai Michigani Egyetem mérnökei által elért fejlesztés komoly áttörést jelent a perovszkit kristályok alkotta félvezetők tartósságának terén. Bár a perovszkit napelemek környezetbarátabbak, mint szilíciumból készült társaik, sajnos hajlamosabbak a korai meghibásodásra, mivel a szél, a napsütés és az eső folyamatosan károsítja ezeket a kristályokat. A kutatók a napelemek stabilitásának és élettartamának növelése érdekében olyan molekulákat kerestek, amelyek gátolják az erodálódást. A kutatás során kimutatták, hogy bizonyos molekulák hatékonyan növelik a perovszkit filmek stabilitását. Ezeket a molekulákat hozzáadva megakadályozták a hibák kialakulását, különösen magas hőmérsékleten. Ezáltal sikerült javítani a napelemek tartósságát, ahogy a kutatók a Cell című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban részletezték, írja a hvg.hu.

A szakemberek három különböző adalékot alkottak, mindegyikük hasonló kémiai építőelemeket tartalmazott. A nagyobb tömegű molekulák jobb kölcsönhatást mutattak a kristályokkal, ami megelőzte a hibák kialakulását. A kutatók hangsúlyozták, hogy az adalékanyagok mérete és összetétele kulcsfontosságú a siker elérésében. Jelenleg nem ismert, mikor lesz elérhető a piacon az első olyan napelem, amelyet az új adalékanyagokkal készítenek. Azonban biztos, hogy amikor ez megtörténik, a befektetők számára rövidebb lehet a napelemek telepítésének megtérülési ideje.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.