Felére csökkent az áram ára, mutatjuk hol!

Az AleaSoft Energy Forecasting a főbb európai piacokon vizsgálta a májusi áramárakat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az AleaSoft Energy Forecasting elemzése szerint május első hetében a főbb európai villamosenergia-piacok többségén csökkentek a heti árak – számol be a PV Magazine. Az előző héthez képest a francia és a skandináv piacokon volt a legnagyobb százalékos árcsökkenés (44, illetve 49%). Heti árzuhanást regisztráltak a belga, a brit, a holland, a német és az olasz piacon is. Kivételt képezett az ibériai piac, azaz Spanyolország és Portugália. A két országban 11%-os, illetve 13%-os heti áremelkedés volt tapasztalható, de így is a tizenharmadik egymást követő héten a legalacsonyabb heti átlagot regisztrálták (28,33 €/MWh és 28,34 €/MWh). Az olasz és a brit piacokon volt a legmagasabb a múlt heti átlagár (80,48 €/MWh és 82,83 €/MWh), a többi öt vizsgált piacon a heti átlagár 65 €/MWh alatt volt. Az AleaSoft szerint az átlagos gázárak enyhe csökkenése és a szélenergia-termelés növekedése a legtöbb piacon mérséklő hatással volt a villamosenergia-árakra. A villamosenergia-kereslet is szerepet játszott, amely minden nagyobb piacon csökkent. Az AleaSoft a kereslet csökkenését a május 1-jei nemzetközi munkaszüneti napnak, valamint az átlaghőmérséklet emelkedésének tulajdonítja. Május második hetében az AleaSoft előrejelzése szerint az áramárak a legtöbb piacon emelkedhetnek, amit a szél- és napenergia-termelés csökkenése befolyásol.

Május 1-jén és május 5-én az összes elemzett európai piacon negatív villamosenergia-árakat regisztráltak, kivéve a brit, az olasz és a skandináv piacokat. A német, a belga és a holland piacon május 2-án szintén negatív árakat rögzítettek. A múlt héten a legalacsonyabb óránkénti árat a holland piacon regisztrálták, ahol május 1-jén 13:00 és 15:00 óra között -200 €/MWh volt. Ez volt a legalacsonyabb ár a holland piacon tavaly július eleje óta.

Május első hetében a német és az olasz piacon a második egymást követő héten 11%-kal, illetve 15%-kal nőtt a napenergia-termelés. Az olasz piacon május 5-én minden idők rekordját állították fel a napenergia-termelés tekintetében, amikor 134 GWh-t regisztráltak az országban. Portugália a második egymást követő héten megdöntötte a napenergia-termelés napi rekordját. Május 4-én 18 GWh-t regisztráltak, de a napenergia-termelés a héten 8%-kal csökkent. A spanyol és a francia piacon szintén visszaesett a napenergia-termelés, 0,5%-kal, illetve 13%-kal az előző héthez képest. Május második hetében az AleaSoft előrejelzése szerint a napenergia-termelés Olaszországban és Spanyolországban csökkent, Németországban viszont tovább emelkedett.

 

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.