Felére csökkentik a 4. generációs mobilhálózatok energiaigényét

Konzorciumot alapított több európai távközlési vállalat és kutatási intézmény azért, hogy felére csökkentsék a 4. generációs mobilhálózatok energiafelhasználását a következő két és fél évben.

Az EARTH – Energy Aware Radio and neTwork tecHnologies közleménye szerint a konzorcium 15 vezető távközlési szolgáltatóból, alkatrész- és infrastruktúrakereskedőből, valamint akadémiai intézetből áll, a tagok egyike a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A projekt koordinátora az Alcatel-Lucent, a műszaki vezetője pedig az Ericsson.
Az EARTH olyan megközelítést alkalmaz, ami a mobil hálózatok energiahatékonyságát átfogóan, rendszer szinten veszi szemügyre, és nem a különálló hálózati elemekre koncentrál.
Az EARTH támogatja az Európai Unió információs és kommunikációs technológiákra vonatkozó, a “Jövő hálózata” nevet viselő munkaprogramját: e program célja az, hogy új generációs távközlési infrastruktúrát, hálózatokat és internet-technológiákat hozzanak létre és valósítsanak meg.

A konzorcium azt várja az energiahatékonyság javulásától, hogy az az információs és kommunikációs technológiák (ICT) ágazatában hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, és támogatja a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások környezetileg fenntartható megvalósítását.
Az EARTH kutatási projekt 2010. januárjában indult, és 2012. júniusáig tart. Az indítás januárban volt az Alcatel-Lucent Bell Labs székhelyén a németországi Stuttgartban.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.