Felfüggesztették a kereskedést a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal

Felfüggesztették a kereskedést a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal szerdán délelőtt a párizsi székhelyű Bluenext tőzsdén.

A Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportál beszámolója szerint korábban már értékesített kvóták újbóli felbukkanása miatt kell szüneteltetni a kereskedést. Az átmeneti időszakban a Bluenext kidolgozza a megoldást annak biztosítására, hogy ne kerülhessenek vissza a kvótakereskedelmi rendszerbe olyan szén-dioxid-kibocsátási kvóták, amelyeket egyszer már eladtak.
Az MTI információi szerint a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által a napokban értékesített, CER (Certified Emission Reduction) típusú kibocsátás-csökkentési egységek – úgynevezett kiotói kvóták – kerültek vissza az uniós kereskedelmi rendszerbe. Ezeket a kvótákat csak az Európai Unión kívüli országokban használhatták volna fel.

A világ legnagyobb nemzetközi kibocsátás-kereskedelmi piacát üzemeltető társaság közölte, hogy az ügy rendezése érdekében megbeszéléseket kezdett “valamennyi érintettel” – áll a Point Carbon beszámolójában.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) március 11-én közleményben tájékoztatott arról, hogy csaknem 2 millió tonna kiotói kvóta eladására kötött szerződést, és ebből várhatóan 4 milliárd forint bevétel származik. Olt Boglárka, a KVVM sajtófőnöke az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, hogy a kvótákat egy kvótabróker cégnek adták el, amely Japánnak adta tovább azokat.

A CER-ek úgy jönnek létre, hogy egy fejlett ország beruházást visz egy fejlődő országba, aminek részeként kibocsátás-csökkenés valósul meg, és a beruházó CER-t kap a kibocsátás-csökkentésért “cserébe”. Magyarországi cégek általában kereskedőkön keresztül vásárolhatnak CER egységeket, amelyekkel aztán részben elszámolhatnak. Jelenleg főként így kerülhet CER a magyar állam tulajdonába.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.