Felfüggesztettek két épületenergetikai pályázatot a KEOP-ban

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) határozatlan időre felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) az épületenergetikai fejlesztésekre, közvilágítás korszerűsítésre, valamint a megújuló energiaforrással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre kiírt pályázatokat 2010. június 30-i hatállyal.

A konstrukciókat 2009. március 10-én hirdették meg és a keret erejéig, visszavonásig lehetett rájuk pályázni.
Az egyik pályázat keretében épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, fűtési, hűtési használati meleg víz és világítási rendszereinek korszerűsítésére, valamint közvilágítás korszerűsítésére lehet pályázni.
A másik konstrukcióban pedig épületek hőtechnikai adottságainak javítását, hőveszteségének csökkentését, fűtési, hűtési használati meleg víz és világítási rendszereinek korszerűsítését valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombináló projektekkel lehet pályázni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére közölte, hogy a két konstrukció közös keretösszeggel rendelkezett, így a pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a két konstrukciónál a 2009-2010. évekre összesen 6 milliárd forint volt.
A nagy érdeklődésére való tekintettel a 2007-2013-ig terjedő hétéves keretet az idén május 18-án felszabadították, így a pályázók rendelkezésére összesen 38 milliárd forint állt.
A 2010. június 18-i állapot szerint a két pályázatra 497-en jelentkeztek és az igényelt támogatási összeg meghaladja a 47 milliárd forintot.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.