Felfüggesztettek két épületenergetikai pályázatot a KEOP-ban

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) határozatlan időre felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) az épületenergetikai fejlesztésekre, közvilágítás korszerűsítésre, valamint a megújuló energiaforrással kombinált épületenergetikai fejlesztésekre kiírt pályázatokat 2010. június 30-i hatállyal.

A konstrukciókat 2009. március 10-én hirdették meg és a keret erejéig, visszavonásig lehetett rájuk pályázni.
Az egyik pályázat keretében épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, fűtési, hűtési használati meleg víz és világítási rendszereinek korszerűsítésére, valamint közvilágítás korszerűsítésére lehet pályázni.
A másik konstrukcióban pedig épületek hőtechnikai adottságainak javítását, hőveszteségének csökkentését, fűtési, hűtési használati meleg víz és világítási rendszereinek korszerűsítését valamely megújuló energiaforrás felhasználásával kombináló projektekkel lehet pályázni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI érdeklődésére közölte, hogy a két konstrukció közös keretösszeggel rendelkezett, így a pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a két konstrukciónál a 2009-2010. évekre összesen 6 milliárd forint volt.
A nagy érdeklődésére való tekintettel a 2007-2013-ig terjedő hétéves keretet az idén május 18-án felszabadították, így a pályázók rendelkezésére összesen 38 milliárd forint állt.
A 2010. június 18-i állapot szerint a két pályázatra 497-en jelentkeztek és az igényelt támogatási összeg meghaladja a 47 milliárd forintot.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.