Felhő-alapú töltési eljárás elektromos járművek számára

Az ABB felhő-alapú csatlakozási megoldásai alapjaiban változtatják meg az elektromos járművek töltésének folyamatát – ennek köszönhetően az üzemeltetők hatékonyabban működtethetik elektromos autó-töltő hálózataikat, és rugalmasan tudnak reagálni az iparágon belüli folyamatos változásokra.

Az elektromos járművek (electric vehicle – EV) piaca rohamléptekben fejlődik, s ezt követik a fogyasztói igények is.
Ma már nem elegendő, ha egy töltőberendezés egyszerűen feltölti a járművet. Az üzemeltetők igényei elmozdultak a biztonságos és veszélytelen csatlakozási megoldások felé, amelyekkel hatékonyabb a töltőállomások üzemeltetése, miközben rugalmasan tudják követni a szektor folyamatos változásait.

Az ABB, amely iparági piacvezető az országos kiterjedésű elektromos járműtöltő hálózatok kiépítésében és működtetésében az internet-csatlakozást elektromos járműtöltési stratégiájának és piaci kínálatának kulcsfontosságú elemévé tette.

Az ABB töltőberendezései már eleve rendelkeznek internet-alapú szolgáltatási csomaggal, amelybe beletartozik a távkarbantartás és diagnosztika, valamint az interfész-kapcsolódás a szolgáltatókhoz.

Rugalmasság és takarékosság

A felhőn keresztül csatlakoztatott szolgáltatások alkalmazásának köszönhetően az ABB ügyfelei magasabb szintű szolgáltatást nyújthatnak saját fogyasztóiknak, partnereiknek és szállítóiknak. A megoldás számos előnye közül legfontosabbak a rugalmasság és a költségtakarékosság.

-

Az ABB számítási felhő-alapú szolgáltatásai révén az üzemeltetők folyamatosan hozzáférhetnek a számukra szükséges adatokhoz. Nem kell költséges szoftvereket vásárolni és telepíteni, mert ezt az ABB távszolgáltatás keretében biztosítja, ami jelentős költség megtakarítással jár – különösen a rendszeres frissítést igénylő szoftverek esetében.
Mivel az ABB a csatlakoztatott szolgáltatásait felhőn keresztül és nyílt szabványok alkalmazásával biztosítja, ezért azok bármely töltőhálózatban, illetve fizető és számlázó felületnél történő alkalmazás esetén is kompatibilisek. Ez annyit jelent, hogy az ügyfeleknek csupán egyetlen központi ponthoz (az ABB Hálózatfelügyeleti Központ) kell csatlakozniuk, hogy hozzáférhessenek a hálózaton belüli összes töltőberendezéshez.

A nyílt szabvány-alapú interfész alkalmazása révén az ABB elektromos járműtöltő berendezései lehetővé teszik a távfelügyelet, megelőző karbantartás és funkcionális frissítések alkalmazását hogy az ABB ügyfelei a megfelelő eszközök segítségével hozzáférjenek a forgalomstatisztikai adatokhoz és jelentésekhez.

Először is, a legtöbb ügyfél igényei szerinti konfigurációt szoftver segítségével a felhőbe telepítik. Ennek köszönhetően a töltőberendezések tulajdonképpen teljesen azonosak, ami jelentős méretgazdaságosságot eredményez az ellátási lánc, valamint a szervizelés szempontjából. Ezen felül a töltőberendezések frissítése és bővítése is számottevően leegyszerűsödik mind a hardver, mind a szoftver oldalon.

Másodsorban, a hálózat-alapú konfiguráció teret biztosít az újabb funkciók jövőbeni integrációja, például az intelligens hálózati konfiguráció számára, anélkül hogy bármiféle módosítást kellene végrehajtani a töltőberendezéseken.

Harmadsorban, az ABB által alkalmazott nyílt felhő-alapú interfész segítségével az ügyfelek továbbra is együttműködhetnek más, önállóan működő töltőberendezések szállítóival.

Ahogy világon egyre jobban elterjednek az ”autó a hálózatra” (vehicle-to-grid – V2G) típusú hálózatok, ahol az autók akkumulátorai is szolgáltathatnak energiát a villamos hálózat részére a töltőberendezésen keresztül, a csatlakoztatott töltőfelület jelentősége kulcsfontosságúvá válik. Az ABB már rendelkezik minden, a V2G és az intelligens hálózatok funkcióihoz szükséges eszközzel.

Ajánlott tartalom

Hidrogén üzemanyagcella váltja le a belsőégésű motorokat?

A hidrogén egyre népszerűbb alternatívája az akkumulátoros elektromos autózásnak, sőt a benzinnek és a dízelnek is. Az üzemanyagcellás meghajtás már évek óta elérhető a kisfogyasztóknak is Japánban.