Felhőkarcoló után mikroházat tervezett Renzo Piano

A 308 méter magas londoni The Shard felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.

A mikrolak mindössze 2,5 méter széles, 3 méter hosszú és 4 méter magas, mégis van benne parányi konyharész, nappali, zuhanyzó, háló és még egy kis kamra is. A 95 emeletes The Shard Londonban áll, tavaly adták át, a mikroház Németországban, a Vitra Campusban, amelyet a Vitra bútorgyár létesített. A bonsailak ára 6 millió forintnyi euró. Víz- és energiatakarékos. Piano ellátta esőgyűjtő rendszerrel, a tetejére pedig napelemet tervezett. A ház neve Diogenész. A 75 éves Piano a – legenda szerint – hordóban lakó, az embereket az anyagi javak hajhászásáért ostorozó, az egyszerűség szószólójaként is ismert ókori görög filozófusról nevezte el. Az alumíniumborítású, fából készült épület nagy előnye, hogy könnyen szállítható, elfér egy teherautó platóján – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.