Felhőkarcoló után mikroházat tervezett Renzo Piano

A 308 méter magas londoni The Shard felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.

A mikrolak mindössze 2,5 méter széles, 3 méter hosszú és 4 méter magas, mégis van benne parányi konyharész, nappali, zuhanyzó, háló és még egy kis kamra is. A 95 emeletes The Shard Londonban áll, tavaly adták át, a mikroház Németországban, a Vitra Campusban, amelyet a Vitra bútorgyár létesített. A bonsailak ára 6 millió forintnyi euró. Víz- és energiatakarékos. Piano ellátta esőgyűjtő rendszerrel, a tetejére pedig napelemet tervezett. A ház neve Diogenész. A 75 éves Piano a – legenda szerint – hordóban lakó, az embereket az anyagi javak hajhászásáért ostorozó, az egyszerűség szószólójaként is ismert ókori görög filozófusról nevezte el. Az alumíniumborítású, fából készült épület nagy előnye, hogy könnyen szállítható, elfér egy teherautó platóján – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Ajánlott tartalom

Világraszóló áttörés érkezhet a napelemek világában

A foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC)-k napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatnak.