Felhőkarcoló után mikroházat tervezett Renzo Piano

A 308 méter magas londoni The Shard felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.

A mikrolak mindössze 2,5 méter széles, 3 méter hosszú és 4 méter magas, mégis van benne parányi konyharész, nappali, zuhanyzó, háló és még egy kis kamra is. A 95 emeletes The Shard Londonban áll, tavaly adták át, a mikroház Németországban, a Vitra Campusban, amelyet a Vitra bútorgyár létesített. A bonsailak ára 6 millió forintnyi euró. Víz- és energiatakarékos. Piano ellátta esőgyűjtő rendszerrel, a tetejére pedig napelemet tervezett. A ház neve Diogenész. A 75 éves Piano a – legenda szerint – hordóban lakó, az embereket az anyagi javak hajhászásáért ostorozó, az egyszerűség szószólójaként is ismert ókori görög filozófusról nevezte el. Az alumíniumborítású, fából készült épület nagy előnye, hogy könnyen szállítható, elfér egy teherautó platóján – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.