Felhőkarcolók védenék meg az esőerdőket?

A meteorológiai központként és víztározóként is funkcionáló „Rainforest Guardian” torony megvédené az esőerdőket a pusztító tűzvészektől.

A tűzvész hatalmas károkat okoz az esőerdőkben, az Amazonas erdőparkjának 3%-át pusztítják el évente a lángok. Ennek megfékezésére készültek el az esőerdőket védő komplexum tervei, írja az Impress Magazin.

Az esőerdők tűzoltói

A kínai tervezőcsapat szerint (Jie Huang Wei Jin, Qiaowan Tang, Yiwei yu és Zhe Hao) a lótusz alakú „Rainforast Guardian” torony meg tudná védeni az esőerdőket a tűz és aszály állandó fenyegetettségétől. A 2014-es eVolo felhőkarcoló versenyen is díjat nyert konstrukció egyszerre működne víztoronyként, meteorológiai állomásként, illetve tudományos megfigyelő, kutatási és oktatási központként. „Az olyan hatalmas esőerdőkben, mint az Amazonas, nehéz előre jelezni keletkező tüzeket, és még nehezebb ellenőrizni illetve eloltani,” nyilatkozták a tervezők. A tűzvédelmi torony olyan eszköz, mely időben érzékeli és meg is fékezi a keletkező lángokat.”

A rendszer az esős évszakban begyűjti az esővizet, majd leszűri és tárolja a kiegészítő tárolókban. A tároló oldalán leereszkedő, szivacsos szerkezetű, „légi gyökereivel” úgy tudja felszívni a csapadékot a talajból, hogy nem zavarja meg a régió kiegyensúlyozott ökoszisztémáját. A lángokat azonnal érzékeli, mint egy tűzjelző berendezés, és riasztja a közeli tűzoltó egységeket (pilóta nélküli légi járművek), melyek a helyszínre repülve a korábban begyűjtött vízzel el tudják oltani a tüzet az adott térségben. A kutatólaboratórium továbbá lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megfigyeljék és folyamatosan ellenőrizzék a környezetben bekövetkező éghajlatváltozásokat.

Ajánlott tartalom

Tízmilliárdos fejlesztésbe kezd a HungaroMet Zrt.

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást.