Felmentették a zöldgazdaság-fejlesztésért felelős helyettes államtitkárt

A nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára a kormányfő felmentette tisztségéből Olajos Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárát november 15-i hatállyal és Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárt.

Az új kormány megalakítását követően nevezték ki Olajos Pétert, akkor még a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó energiaügyi államtitkársághoz. Később az államtitkárságot áthelyezték az NFM-hez. Olajos Péter 2004-től 2009-ig volt az Európai Parlament tagja a Néppárti Képviselőcsoportban. Fő bizottsága a Környezetvédelemi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság volt. 2007 elejéig tagja volt a Belsőpiaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságnak ezt követően pedig a parlament Költségvetési Bizottságának. 2007 májusában létrejött az Európai Parlamentben a Klímaváltozással foglalkozó ad hoc bizottság, amelynek szintén tagjává választották. 2008 szeptemberében a legnagyobb szavazataránnyal az MDF elnökségének tagjává és egyben alelnökévé választották. 2009. februárjában a párt politikai irányváltása miatt minden pártbeli tisztségéről lemondott, áprilisban pedig kilépett az MDF-ből.

 
Európai Parlamenti tisztségeit 2009. július 13-ig töltötte be. November 30-i hatállyal mentették fel tisztségéből az NFM egy másik helyettes államtitkárát is, a fejlesztési ügyekért felelős Nyikos Györgyit. Nyikos 2010. június 7-e óta töltötte be ezt a tisztséget. 2005 és 2006 között az Országos Területfejlesztési Hivatal elnökhelyettese volt. 2009. április 1. és április 21. között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumában gazdasági és ágazatfinanszírozási szakállamtitkárként dolgozott.

Ajánlott tartalom

Ingyen napkollektoros pályázat érkezhet hamarosan

Magyarország energetikai megújítási pályázatot indít, 20,000 lakóingatlan energiahatékonyságának növelésére 224 milliárd forintos keretből, ahol a támogatás vissza nem térítendő és kedvezményes hitel formájában érkezik, a cél pedig legalább 30% energiahatékonyság-javulás.