Felmérték Bonyhád energiaigényét

Az önkormányzati igényeket meghaladó mennyiségű geotermikus energia nyerhető ki a Bonyhád alatt lévő termálvízkincsből a város számára készült energetikai felmérés szerint, amelyet hétfőn ismertetett az önkormányzat az MTI-vel.

Egy 2.300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizét felhasználva a város évente közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan ellátható – olvasható az SWR Bauconsulting Kft. által készített jelentésben. Amennyiben a termálvíz hőkészletét – a 115 és 95 Celsius fokos tartományban – áramtermelésre is felhasználják, úgy évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének. A számítások egy 2010-es, szeizmikus vizsgálaton alapulnak, amelyet az önkormányzat a termálvizet rejtő mélykarsztréteg felderítése érdekében végeztetett el. A jelentés szerint az évi 1,4 millió köbméternyi vízhozamú termálkút a 14 ezer lakosú város intézményeinek áram- és hőigénye mellett mezőgazdasági, élelmiszeripari üzemek, turisztikai és gyógyászati intézmények hőigényét is kielégítheti. A felmérés tartalmaz arra vonatkozó számításokat is, hogy mennyibe kerülne egy megajoule, geotermális hőkészletből nyert energia, ez azonban üzleti titok – mondta az MTI-nek Glöckler Ferenc, Bonyhád aljegyzője.

Hozzátette: az önkormányzat számára lényegesen olcsóbb lenne a felhasznált áram, és az 1200 távfűtött lakás számára néhány százalékkal csökkenthető lenne a hődíj is. A geotermális energia legfőbb haszna a tervezhetőség, és az, hogy az önkormányzat függetlenné válna a piaci áraktól – jegyezte meg. Mint mondta, ha csak távfűtésre használnák a termálvizet, az mintegy másfél milliárd forintos beruházást igényelne, a villamosenergia-termeléshez szintén milliárdos befektetés szükséges. A tervek szerint a beruházást pályázati támogatással egy projektcég valósítaná meg; később a város képviselő-testülete dönthet arról, hogy a céget az SWR Kft.-vel közösen hozza-e létre. Bonyhádon az önkormányzati tulajdonú fűtőmű a 44 ezer gigajoule hőt évente közel 1,3 millió köbméter földgáz elégetésével állítja elő.

Ajánlott tartalom

Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.