Felmérték Bonyhád energiaigényét

Az önkormányzati igényeket meghaladó mennyiségű geotermikus energia nyerhető ki a Bonyhád alatt lévő termálvízkincsből a város számára készült energetikai felmérés szerint, amelyet hétfőn ismertetett az önkormányzat az MTI-vel.

Egy 2.300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizét felhasználva a város évente közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan ellátható – olvasható az SWR Bauconsulting Kft. által készített jelentésben. Amennyiben a termálvíz hőkészletét – a 115 és 95 Celsius fokos tartományban – áramtermelésre is felhasználják, úgy évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének. A számítások egy 2010-es, szeizmikus vizsgálaton alapulnak, amelyet az önkormányzat a termálvizet rejtő mélykarsztréteg felderítése érdekében végeztetett el. A jelentés szerint az évi 1,4 millió köbméternyi vízhozamú termálkút a 14 ezer lakosú város intézményeinek áram- és hőigénye mellett mezőgazdasági, élelmiszeripari üzemek, turisztikai és gyógyászati intézmények hőigényét is kielégítheti. A felmérés tartalmaz arra vonatkozó számításokat is, hogy mennyibe kerülne egy megajoule, geotermális hőkészletből nyert energia, ez azonban üzleti titok – mondta az MTI-nek Glöckler Ferenc, Bonyhád aljegyzője.

Hozzátette: az önkormányzat számára lényegesen olcsóbb lenne a felhasznált áram, és az 1200 távfűtött lakás számára néhány százalékkal csökkenthető lenne a hődíj is. A geotermális energia legfőbb haszna a tervezhetőség, és az, hogy az önkormányzat függetlenné válna a piaci áraktól – jegyezte meg. Mint mondta, ha csak távfűtésre használnák a termálvizet, az mintegy másfél milliárd forintos beruházást igényelne, a villamosenergia-termeléshez szintén milliárdos befektetés szükséges. A tervek szerint a beruházást pályázati támogatással egy projektcég valósítaná meg; később a város képviselő-testülete dönthet arról, hogy a céget az SWR Kft.-vel közösen hozza-e létre. Bonyhádon az önkormányzati tulajdonú fűtőmű a 44 ezer gigajoule hőt évente közel 1,3 millió köbméter földgáz elégetésével állítja elő.

Ajánlott tartalom

Olaszországban megkezdődött az energetikai takarékosság

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.

Nincs hozzászólás

  1. Nem rossz, nem rossz! Viszont csak egyetlen működő kútra alapozni az egészet szerintem kockázatos!