Mintegy 515 millió forintos ráfordítással hét oktatási intézmény komplex épületenergetikai korszerűsítése kezdődik meg júliusban Nyíregyházán - tájékoztatta a nyírségi nagyváros önkormányzata hétfőn az MTI-t.

Félmilliárdos korszerűsítés kezdődik Nyíregyháza közintézményeiben

Mintegy 515 millió forintos ráfordítással hét oktatási intézmény komplex épületenergetikai korszerűsítése kezdődik meg júliusban Nyíregyházán – tájékoztatta a nyírségi nagyváros önkormányzata hétfőn az MTI-t.

A szabolcsi megyeszékhely az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) pályázatán nyerte el az összeget, melyből 325 millió forint vissza nem térítendő támogatás.
A kiírt közbeszerzési pályázaton az Euro-Mádi Kft. nyert. A területátadás és a felújítás hétfőn kezdődik el, és a tervek szerint szeptember közepére fejeződnek be a munkálatok.
A projekt keretében hét olyan intézményben végzik el a nyílászárók cseréjét, a homlokzati hőszigetelést, a kazánházi és a hőközponti korszerűsítést, ahol energetikailag a legnagyobb eredmény érhető el a beruházással. A beavatkozást a növekvő energiaköltségek és a fokozatosan romló műszaki állapot egymást érintő hatása indokolja.

Az átalakítások egy bölcsődét, két óvodát és két általános iskolát, valamint két szakközép- és szakiskolát érintenek a városban. A beruházással – az energiahatékonyság növekedése révén – csökken a hőfelhasználás és annak költsége, s évente mintegy 26 millió forintos megtakarítás érhető el.
A projekt ezen túl megtakarítást jelent a villamos energia és a karbantartási, javítási költségek terén is. Jelentős a környezetvédelmi hatás is: az energiamegtakarítási lehetőség javítja a térség környezetterhelését, évente 364 tonnával csökken a tüzelőanyagok elégetése során keletkező károsanyag-kibocsátás.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.