Félmillió négyzemétert borít napelem Bécsben

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2019-ben annyi napelemet telepített, mint az elmúlt 10 évben összesen: immár 14.000 háztartást lát el napenergiából előállított árammal, ami évente 11.000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Bécs energiaszolgáltató vállalata, a Wien Energie tavaly jelentősen növelte a napelemek számát: több mint 50 új napelemrendszert épített ki, ezek nagy részét eddig kihasználatlan háztetőkön. A napenergia a város számára egy megfelelő megújuló energiaforrás, melynek segítségével el tudják érni 2030-ig a kitűzött klímacélokat. “Rákapcsoltunk a napelemek kiépítésére. A Wien Energie 2019-ben annyi napelem-rendszert telepített, mint amennyit az elmúlt 10 évben összesen. Ma már több mint 200 naperőmű működik és átszámítva 14 ezer háztartást látnak el zöldárammal” – mondta Michael Strebl, a Wien Enegie ügyvezetője. A telepített napelemek összterülete eléri az 500 ezer négyzetmétert, ami mintegy hetven focipályának felel meg. A berendezések összesen 35 GWh áramot termelnek évente, ezáltal 11.000 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet. Bár a Wien Energie a gazdasági szereplőkkel is együttműködik, különös hangsúlyt fektet a városlakók bevonására is. A társasházak tetejére telepített napelemeknek köszönhetően ma már több mint 530 háztartás használ helyben előállított zöldáramot, de nagy sikerük van a a közösségi naperőműveknek is. Ezzel párhuzamosan maga a napelemes technológia is gyorsan fejlődik. A bécsi Tenger Háza (Haus des Meeres) tetején már kétoldalas napelem-modulokat használtak,  az Ottakring metróállomás tetejére pedig napelem-fóliákat telepítettek.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit