Félmillió négyzemétert borít napelem Bécsben

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2019-ben annyi napelemet telepített, mint az elmúlt 10 évben összesen: immár 14.000 háztartást lát el napenergiából előállított árammal, ami évente 11.000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Bécs energiaszolgáltató vállalata, a Wien Energie tavaly jelentősen növelte a napelemek számát: több mint 50 új napelemrendszert épített ki, ezek nagy részét eddig kihasználatlan háztetőkön. A napenergia a város számára egy megfelelő megújuló energiaforrás, melynek segítségével el tudják érni 2030-ig a kitűzött klímacélokat. “Rákapcsoltunk a napelemek kiépítésére. A Wien Energie 2019-ben annyi napelem-rendszert telepített, mint amennyit az elmúlt 10 évben összesen. Ma már több mint 200 naperőmű működik és átszámítva 14 ezer háztartást látnak el zöldárammal” – mondta Michael Strebl, a Wien Enegie ügyvezetője. A telepített napelemek összterülete eléri az 500 ezer négyzetmétert, ami mintegy hetven focipályának felel meg. A berendezések összesen 35 GWh áramot termelnek évente, ezáltal 11.000 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet. Bár a Wien Energie a gazdasági szereplőkkel is együttműködik, különös hangsúlyt fektet a városlakók bevonására is. A társasházak tetejére telepített napelemeknek köszönhetően ma már több mint 530 háztartás használ helyben előállított zöldáramot, de nagy sikerük van a a közösségi naperőműveknek is. Ezzel párhuzamosan maga a napelemes technológia is gyorsan fejlődik. A bécsi Tenger Háza (Haus des Meeres) tetején már kétoldalas napelem-modulokat használtak,  az Ottakring metróállomás tetejére pedig napelem-fóliákat telepítettek.

Ajánlott tartalom

Fél millió forintból napelemet telepíthetünk? Igen!

A Zendure új AIO 2400 csomagja két 800 wattos napelemet, egy 800 wattos mikroinvertert, egy 2,4 kilowattórás tárolórendszert és egy menedzsmentplatformot tartalmaz.